sya dah masuk 15 wks .masa 1st trimester bleeding n spotting dri 6wks -9wks jadi sya mmg byk rest

rest dan duduk rumah wfh .masak pun husband buat trmasuk basuh baju .now dah 2nd trimester. bleeding pun dah stop .apakah exercise ringan yg sya blh buat masa trimester ke 2 ni .dan apa exercise yg sya perlu elak .adakah banyak berjalan (walking) blh menyebabkan keguguran???#SeriusTanya #bantujawab #ingintahu #firstmom

2 Balas

Bykkan rehat je masih dulu sis. Nanti dh masuk tri 3 bila dh sampai week yg blh exercise, baru exercise ye? Time ni je puas nk rehat, nanti baby keluar, ni lah masa sis rindu, masa rehat. Sy dulu pun mcm ni ada spotting, 1st pregnancy bukan rezeki, 2nd pregnancy alhamdulillah rezeki. Tu pun sy bykkan rehat, minum air and buah yang mencukupi. Takpe tak rehat, nanti dh tri 3 nk beranak, buat senaman duduk kupu2 ke apa nama tu lupa dh, jalan byk sikit mcm dkt mall, guna yoga ball etc. Semoga dipermudahkan

2mo ago

baik sis. terima kasih utk advice tu

Kalau high risk, avoid dulu la exercise ni. You berjalan pun dah kira sihat. 3rd trimester nanti baru exercise

2mo ago

oh okay sis baik .skarang pun berjalan pergi kerja sbb rumah apartment parking dgn rumah kna berjalan sikit. 😊