Cucuk kancing gigi (tetanus)

Pregnant ke3 perlu ke cucuk tetanus? Dah dpt 2 dose masa 1st pregnancy (16 yrs ago) & dose tambahan masa 2nd pregnancy (13 yrs ago). Saya sekarang 31w. Doktor tak cakap apa pun. Saya dapat tau pun daripada group mengandung juga. Saya tak ingat dulu dulu ada cucuk ke x. Bila dah baca baru saya cek buku pink. Memang ada rupanya. Cuma kali ni belum cucuk. Adakah tak perlu?

10 Balas

untuk kancing gigi mmg kena 2 kali cucuk , sy ari tu dpt yg pertama cucuk 27 week , dn yg kedua 30 hb nie sekali amik darah .. misi ckp mmg kna amik cucuk kancing gigi tu siss ..

2y ago

30hb ni berapa minggu?

better tanya nurse kot, nurse saya pun haritu terlupa pasal 2nd dose saya. bila igtkan terus dia bagi. tp saya 1st pregnancy. kalau sis taksure pulak

Utk ank sulung 2 kali cucuk, mengandung seterusnye sekali je cucuk, mmg wajib cucuk..Sy preggy ke3 pon bru je cucuk time 29weeks 😁

sy jarak anak 6tahun jadi 2 kali cucuk,kandungan ke 3..kalau jarak 5thn 1 kali je..KK Terengganu la..kat lain x tahu.

2y ago

27w 31w

cucuk att tahun pertama 2kali, next preg kalau beza 10thn pun 2kali.kalau beza tak sampai 10thn, sekali je

better awak tanya nurse awak. takut dorang lupa. sbb setiap kali pregnant mmg kena cucuk kancing gigi

1st pregnancy akan dpat 2 cucuk selang beberapa bulan... untk yg pregnancy ke 2 - 3 sekali cucuk je

1st pregnancy 2dose , 2nd 1dose , 3rd pun 1dose . baru lepas cucuk 28w lepas hee

Yg sye bca, 1st pregnancy 2x cucuk... the next pregnancy 1x cucuk sahaja..

ank first dah cucuk 2 dose... ini pregnant kli 4 bru kena skli cucuk