Pregnant 37 week

Pregnant 37weeks, dok cirit 3 hari. Sampai confuse sakit perut contraction ka sakit perut nk cirit haha. Nervous ya. Korang bersalin berapa week ? And ada tanda tanda atau exercise tk ?

11 Balas

sy spnjg pregnant aktif lagi sy kerja taska . sy kesana kesini . maka dgn itu ,sy berslin 36w sbb leaking air ktuban . sy mkn durian waktu tu . ptg sy mkn , kul 12 mlm sy leaking air ktuban dah 2cm , kul 3 pg tolak wad . kul 5 pagi tgk dah 8 cm . mgelibas nurse kat situ . Dorang terkejut sbb bru je naik wad , dorang ckp sy bru 2cm . tetiba je dah 8cm . 7 pgi sy berslin . doc ckp biasa anak first lambat jln nk buka . dlm hati sy . tak smua org smaa . ada je yg jln cepat bkk . sakit skejap je . tp sakit contraction tu mmg 1000/100 laahhh . rasa nk ngamuk kat situ . lagi lagi bila nurse ckp anak firstkann , lambat lg nk bukak jln . masatu sy siap rasa sndri, kepala bby dah nk terkeluar tp dorang tak cek laluan langsung . doc cina dtg sy mintak dia cek . haa amekk . dah 10cm . dia terus lari panggil nurse utk tolong dia . alhamdulillah bby pun berat cntik 2.5 kg so tak knee.tahan nicu laa . tp tulah husb tak dpt masuk sbb dorang ckp pramatang tak bole teman . spnjg air ktuban leaking tu , sy jd blur knp air ni kluar berterusan .sy dh nk berslin ke . sy jln je air tu keluar . sy trun naik tangga sbb pkir nk buat apa ni 🤣 biasalah anak first . takthu . mmg takde rasa sakit sikit pun just air je kluar tak henti . dtg hosp sy ckp "sy rasa air ktuban leaking kot" . bila dia buat ctg , dia ckp sy da skit 10min skli , tp sy langsung tak rasa sakit just perut mgeras . pelik je diorang tgk sy 🤣 sy strt rasa sakit masa masuk dlm wad . tu time sy mcm org apa . tak tidur langsung . lepastu merayu nk ubat tahan sakit ( tpi tetap skit jgk) 🤣. dgr dia ckp sy dah 8cm , sy mcm yesss ! lg sikit jeee ni . nasib baik laa sy dah packing brg hosp awal awal . kalau tak gelabah husb agaknyaa .

Pengalaman saya, takde tanda2 yang luar biasa. Saya pergi kerja macam biasa. Tup tup petang tu, rasa macam sakit pinggang. 😅 Baring kejap, tak hilang. Berdiri, berjalan, pun tak hilang. Sejam jugak la rasa macam tu. Pastu dah tak sakit hahaha. Sebelum nak balik tu, saya rasa macam ada air keluar. Saya syak air ketuban leaking. Keluar sikit2. Sampai je rumah terus saya packing barang nak bawak ke hospital sebab memang tak packing apa pun lagi 😅Sampai emergency, saya beritahu MO rasa macam air ketuban leaking. Bila check bukaan dah 4cm😅. Terus masuk labor room dan bersalin tengah hari esok. Alhamdulillah tepat 37 weeks. Saya takde buat specific routine. Cumanya saya seorang yang aktif berjalan sebab bekerja. Saya pergi kerja naik public transport. Banyak berjalan dan naik turun tangga. Hari cuti pula brisk walking di taman. Kesimpulannya, tanda bersalin saya ialah contraction dan leaking air ketuban. Apa yang awak perlu buat, awak pantau sahaja tanda2 awak. Cukup salah satu tanda, terus ke PAC. Tak perlu tunggu semua tanda baru nak pergi tau. Nanti doktor di PAC akan check. Tanda2 yang perlu diberi perhatian: - Contraction yang kerap - Bloodshow - Air ketuban pecah atau leaking - Pergerakan baby kurang daripada 10x Ada salah satu ni, dah boleh pergi PAC. All the best mommy 🌹

7mo ago

air ketuban tu mcm air kencing keliar ikut faraj. Tp warna jernih dan tidak berbau. dan awk xdpt control air tu dia keluar sendiri tiba2

cirit pn tanda, boleh pegi hospital, sy 2nd baby cmtula, rasa sakit peeut nk berak2 je keje, pegi hospital dh 4cm, rupanya tu pn one of contraction jugak awk kna pegi hospital sbb dh 37weeks...in case bukaan dh buka and ni bkn 1st time beranak, riso bsalin dkt rumah

7mo ago

Saya first mom, jadi tk tahu sgt contraction tu mcm mana. Tp mmg kerap membuang skrg, sehari dua tiga kali. Cirit ni harini dh stop after 3 days . Cirit smpai sehari 5 6 kali

Cirit salah satu tanda nak dekat bersalin jugak sis sebab usus pembuangan kita dah "longgar" sebab baby dah ke bawah/laluan. Sy takde pengalaman ni lagi tapi pernah terbaca dlm cik google. Maaf kalau salah inform, boleh betulkan

7mo ago

ia berlaku pd sy.. cirit + contraction.. tak sampai 3 jam ulang alik toilet, pecah ketuban.. nurse check laluan, dh 8cm.. terus masuk labour room.. stengah jam bersalin 😂

rasa sakit pinggang,Kena tarik2 sakitnya,badan seram sejuk,sampai pegang je besi pintu tingkap menahan sakit,Tak senang duduk

sblum nk bersalin,saya ada tanda cirit birit..mlm tu pulak rasa contraction..

Sy sebelum air pecah ketuban . Mengalami cirit birit dlm masa 2 mggu .

Cirit bukan tanda contraction. Kalau berterusan cirit, jumpa dr ya sis

7mo ago

Bukan sis, maksud saya, saya sampai confuse sakit contraction tu mcm mana , and sakit cirit tu mcm mana. Kan org kata contraction tu rasa mcm sakit perut nk berak

Saya bersalin 37weeks 3days, air ketuban pecah.

tanda2 lain adalah keluar lendiran faraj bercampur skit darah..

7mo ago

Awk keluar tanda tu tunggu brapa lama utk bersalin ?