Telur dan madu

#pregnancy Mak saya berikan tip; Makan 2 butir telur ayam kmpung mentah bersama dengan satu sudu madu dpat merangsang perkembangan otak yg bagus bagi anak dalam kandungan. Ada sesiapa yg buat perkara sama?#ingintahu

12 Balas

madu tu sy boleh terima lagi..tp telur ayam mentah tu..risau jugak..sbab dlm asianparents ni pun ade advise jgn mkn yg mentah2 sbb kite tak tahu bakteria diluar tu mcm mana..risau effect pd baby..utk perkembangan otak yg bagus..cuba amalkan mknan sunnah ke..ataupun ade doc di KK suggest ambil vit obimin+DHA bgus utk perkembangan otak baby dlm perut .in shaa Allah

😂😂 depends. Kena pkai telur ayam kampung yg fresh. Tgok expired date kalau ada. Saya sendiri mmg dari dulu suka mkn telur mentah. X de masalah part tu. Just wonder ada org lain buat yg sama or not. *btw, dulu study kt jepun mmg tiap pagi dorg kasi breakfast telur mntah* its on menu kat hotel2 etc.

Maaf ya sis, madu boleh ambil tapi bersederhana. Apa apa raw food tak boleh ya sis, nanti memudaratkan baby. Sushi, telur mentah, anything yang mentah tak dimasakkan dengan baik ke apa mmg tk boleh ambil sewaktu kehamilan.

telur mentah sangat tak dibenarkan untuk makan sepanjang pregnancy sebab risau kena infection kepada baby, telur yang setengah masak pun tak boleh sis. kalau nak merangsang otak better makan makanan bersumberkan minyak ikan or consume fish oil

Banyak article yang saya baca, tak bagi ambil raw food sebab ada bacteria. Lebih baik ambil makanan yang sudah dimasak. Sebab doctor pun ada pesan haritu. Tapi tak sure pulak

Makanan mentah takleh makan puan. Makan ubat yg klinik bagi je dan minum susu. Mkn neurogain pun boleh.

makanan mentah tak boleh consume even tak pregnant lagi2 telur ,, sallmonela calling hihi

setahu saya telur mentah atau apa2 yang mentah kena elakkan bahaya untuk ibu Dan baby.

masa mengandung tidak digalakkan makan raw food . madu tu boleh ambil tp berpada

telur mentah xboleh sis..mase peknen kena mkn mknn y btul2 d masak je