blh bgi tips mcm mna nk kwl gula smsa mngdung doktor ckp sy kncg mnis.result 9.1 tggi, kdgn 12 week

5 Balas

Tukar beras. Mkn ikut masa. Sehari 3 kali shj mkn. Portion control. Sy pcos mmg kne jaga mkn sbb wktu pregnant x boleh naik berat bnyk2. Mmg sy risiko utk gdm sbb insulin resistance. Alhamdulillah rezeki sy utk perut sy knyang hnya dgn 1 portion, overeat atau manis sgt auto muntah.

makan ikut suku² separuh iaitu nasi suku, sayur setengah pinggan dan ikan @ ayam sumber protein.. jgn sesekali minum air manis.. dan doctor juga sarankan jgn minum susu ibu anmum, anlene dll sbb itu mengandungi gula 😀 harap info membantu Puan 😉

Awak ada family yang ada diabetes ke? Awal nya minum air gula. Saya dah 16weeks misi tak ada cakap lagi utk minum air gula. Saya tunggu juga sebab lately ni dah start suka makan manis2😂

2y ago

Bukn sbb minum air gula.. Ni dia ambik darah y kat jari tu rasenye,

awal nya. saya pun badan besar. tapi nanti 18 weeks baru minum air gula. mungkin sebab saya tak ada sejarah keluarga yang ada kencing manis.

2y ago

tda jg dlm klurga kncing mnis..mungkin msa mngandung jer kli

Risaunya, saya minggu depan bru nk minum air gula 14w masa tuu. Takut sngkuttt🤧

2y ago

bdn sya bsr brt 88kg