Gbs ada risiko untuk baby x???baby lahir okey x? Terimakasih

1 Balas

saya pnghidap gbs tahun 2018 dn skrg preggy kli kedua dn positif gbs jgak.. bezanye.. bila kehamilan seterusnye secara automatik akn dikira gbs jgak jika kndung sblumnye dh ade gbs.. jd xde ujian kli kdua..ye ade risiko pada bby terutama yg lahir secara normal...jge bleh mnyebabkn kematian pada bayi.. ibu yg disahkn ade gbs +ve akn diberikan antibiotik sepnjang proses kelhiran.. selepas bayi dilahirkn . bayi akn dipantau sepenuhnye bg mngelakkn jngkitan pada bayi . dn ibu akn trus diberikan antibiotik.. sellunye.. bayi akn dipntau dlm tmpoh 24jam atau lebih.. bg mngelakkn sebarang bentuk risiko pada bayi . jika bayi dpt pemantaun yg baik.. in shaa Allah.. bayi akn ok..