Ada tak mommy² pengalaman perut sebu masa awal pregnant ? Boleh sapu minyak angin ke?

13 Balas

sy pun kembung teruk klau lepas makan. mcm mengandung 5 bulan da rasanya pdahal bru 9 weeks. sy malam sblum tido je letak minyak angin tp bahagian atas perut bwah breast tu je. bkn bwah perut. sy xdpt tido klau xsapu. bila sapu bru rasa lega tido 😁

Ada baca kat tiktok. Ibu mengandung kena elak minyak angin yg ada camphor & kapur barus. Klu sapu tapak kaki atau belakang badan boleh. Tapi jangan di bahagian perut. Berisiko utk baby. Wallahualam.

saya tak sapu sis. wlpn ada kata ok je & ada x ok. saya just makan on time, sikit2 & kerap. Alhamdulillah bg saya hilang sebu time awl pregnant. pastu jgn mkn yg org kata berangin. hehe

ya saya bergitu ... now dah 11weeks... Masih lagi saya letak minyak angin di tapak kaki. atas perutdan belakang sbb xtahan sakit sgtm ubat xleh makan sebab sy akan muntah balik

Kenapa tak boleh sapu minyak angin ye di perut? Padahal perut kita ada banyak lapisan kan? Org tua2 cakap minyak angin takkan effect baby pon klu sapu. Cuma jgn telan sudah

Ganti dengan lotion atau minyak zaitun. Kebanyakan org tak bagi sapu minyak angin. & elak bahagian perut. Sapu dada ke atas

Sy tk berani sapu hanya hidu mcm2 minyak.. 😅 pastu minta ubat kt klinik sbb tk tahan pedih ulu hti pastu angin sangat2

Ye dan sampai skrg sy masih sebu even dah 10weeks 4days. Kadang sy sapu minyak yu yee cap limau kalau sakit sangat2.

saya baru tahu tak boleh sapu minyak angin. saya dah banyak kali letak minyak angin kat perut emm harap takde papelah

1y ago

sy letak di atas perut.. mcm kene gastrik tu kan sakit ulu hati so sy letak kat situ.. bawah breast

Sy sapu dkt bwh payudara keatas, jgn kebawah bahagian perut, belakang bdn pun sy sapu, alhamdulillah baik2 saja