perut keras

perut saya dari pukul 9pm tadi asyik mengeras sampai sekarang dah pukul 11pm still sama. dah usap dah pujuk baby kejap okay pastu keras balik. sebab kurang minum air ke? ke masalah kencing kotor? normal je kan atau macam mana? btw dah 26week

9 Balas

Saya pun ada perut mengeras masa 23-24w tapi anak aktif. Semalaman perut mengeras sampai nak tidur pun tak boleh TAPI takde rasa sakit2 pun. Esok pagi Saya pergi klinik swasta pun masih mengeras on off katanya tak normal takut ada bukaan terus dia bagi surat refer hospital TAPI saya tak pergi pun sbb sebelum pergi hospital (berfikir2 dgn hasben nak pergi ke tak), saya pergi brunch sekali perut okay dah. Takde mengeras2 tapi anak tetap aktif. Esoknya masa checkup kk, saya tanya2 misi dia kata normal. Tu braxton hicks. Sebab kalau contraction yg sebenar dia lebih sakit dan lebih mencabar sebenarnya. Bila rasa braxton hicks tu mukadimah je utk persediaan rasa sakit bila nak beranak nnt. Dia bagi hint2 kat awak. Tapi selagi takde apa2 discharge & anak aktif, jgn risau. Bila ada sebarang discharge & anak kurang aktif (dah start 10kicks kan?) terus ke PAC.

4mo ago

Masa 23-24w tu takde. Rasa biasa je. Masa 37-38w ada rasa sakit sikit. Tapi bila mengeras ni mmg rasa tak selesa jela.

Saya perut mengeras dari pagi. Baby saya memang selalu mengeras. Tapi tak kerap. Semalam kejap kejap dia keras. Keras sampai rasa tak selesa and senak. Tapi baby still bergerak active. Pergi clinic, clinic suspect premature contraction (saya pregnant 21w6d) and terus refer PAC. Bila refer PAC, pintu rahim semua tutup rapat elok je, baby pun elok. Tapi kencing ada protein sikit. Tak banyak. Kena admit ward untuk monitor. Misi selalu datang untuk check perut keras lagi ke tak. And now still dekat PAC dah dua hari dah 😂 Doc kata boleh jadi kencing kotor, boleh jadi premature contraction, boleh jadi Braxton Hics. Tu kena monitor. Berapa kerap dia mengeras. Berapa minit sekali semua. Sakit ke tak. Ada flex darah ke tak. Kalau was was pergi je PAC. Bagitahu perut mengeras. Nanti diaorang akan check.

Saya 32w baru discharge dari PAC sabtu lepas sebab 3 kali mengeras. Mengeras macam puan juga, 2 jam straight, nak cari time tak mengeras takde. Sampai PAC doc marah sebab tak datang bila first mengeras, doc kata 32w pre term jantung baby tak kuat, kalau terberanak macam mana? Braxton hicks atau tak kena check. High risk tau. kena tahan 12jam monitor contraction, check bukaan. Pagi sabtu nasib baik lah buat ctg takde contraction. Boleh discharge alhamdulillah 🤲🏻 Saya awal jadi tu saya google jelah, and baca pengalaman lain, so boleh rilek lagi. Kali ketiga dah tak sedap hati tu terus pergi PAC.

Pengalaman sy msa 28-29week hritu, perut mengeras 15 minit, sllunya tk smpai 30 saat pn. Ttba smpai 15 minit tu trus sy ke emergency sbb risau. Dr dgn nurse cek ctg, urin dn ambk sampel keputihan. Dr cek bukaan dh buka 1cm. Trus refer ke hospital lain yg ad pakar. Jd kesimpulan dri smua yg dh dicek tu sy ad kencing kotor skit, gbs positive, preterm contraction. 5 hari dlm wad utk pantau bukaan xdk progress. Alhamdulillah xdk bru blh balik huhu. Jd, klau awk rsa risau perut keras yg lama mcm tu trus ja ke emergency. At least kita thu ad masalah sekian2 blh rawat awal 🥰

Pergi klinik atau hospital ya. Tak berani nak kata normal atau tak

sy dlu 28 week mengeras non stop..uper bb dah turun bawah sgt2

Utk tenang kn fikiran, better pergi cek klinik je sis.

mcm mana yea rasa perut mengeras,btw sy 27weeks