Bawah perut kerap mngeras 38 weeks 5days

Perut kerap mngeras sejak dua menjak ni .. rasa tegang je .. celah kengkang pun sakit .. bawah perut rasa ngilu .. lagi2 klu baby bgerak aktiff .. sakit ny allah je taw .. normal ke?

1 Balas

Contraction tu. Kena tahu beza contaction palsu (ketas dan sakit bahagian abdomen dan tempoh kekerapan lama) dan betul (sakit bahagian abdomen bermula pinggang, tempoh kekerapan kejap²; 5minit -5 minit, 10 minit/ 15 minit) . Jika contraction betul kena cek bukaan ya di hospital / klinik berdekatan. kalau contraction palsu, buat deep breathing, bedrest, minum air kosong, dan ada yg berjalan-jalan, ikut selesa. Apapun dah tempoh bersalin tu, get ready mental dan fizikal, tenang dan tawakal . All the best