Nak meluah sikit😔

Perna tak korang rasa emosi dan stress sebab takde yang bleh ganti jaga kan baby siang mlm kurang tdur dan rehat kdang mandi tu xdpt mandi makan pn sama sbb x sempat nak masak bila nak tdur tu kjap je anak bgun lagi siang plak ank nak kena buai je dah bgi susu kenyang bersi kn semua bdan.. tapi msih x tdur lena jga.. kadang2 sy mnangis xdpt tdur sakit bdan sakit belakang lepas tu mlm plak sama kejap je dapat tdur lepas tu bgun lagi susu kan anak.. suami plak jenis yang xfaham ganti jaga bby.. klu soal dalam rumah suami tlg basu kain basu piring mandi kan anak sulung.. emmmm sgt2 stress bilaa sy xdpt tdur biar kjap.. sy berpantang dgn suami keluarga semua jauh kdang klu sy bergadu dgn suami rasa nak lari je bawa anak2 sbb nak tenang kn fkiran tapi bila fikir balik kluarga semua jauh takde yang dekat..😞😞😞😞😞

4 Balas

Kesiannya saya baca. Ye la kan, takkan kita nak tinggalkan anak pulak. Kadang rasa stress sebab anak asik nak melekat jee. Dah buat macam macam tapi still tidur tak lena. Nak pegi toilet pun terkejar kejar. Tapi solution dia memang satu je, cuba cakap dengan husband sis. Minta dia tolong dodoikan, tak pun minta je tolong lembut lembuttt cakap dengan husband, cakap sis sakit belakang, tolong dodoikan kejap. Macam tuu. InshaAllah Allah lembutkan hati suami sis, untuk lebih banyakk tolong sis. Kadang lelaki ni memang macam tu, tak pandang kiri kanan dah sebab dia rasa bukan kerja dia jaga baby. Macam saya sekarang, saya suruh je suami saya bangun buatkan susu, bangun ambilkan barang baby, minta dia tolong buat benda yang boleh mudahkan saya sebab malam saya kena berjaga susukan baby, tapi cara saya, saya minta tolong elok elok, cakap lemah lembut. Kalau saya tak minta tolong, suami saya pun sama je kadang dia tak tahu nak buat apa. Mula mula dapat baby haritu, saya berjaga dia tidurrr je, sekarang alhamdulillah, lepas saya menyusu, kalau baby still meragam, saya minta dia tolong dodoikan sebab saya tak kuat nak dukung baby lama sangat. So suami saya sekarang ikut berjaga jugak. Kadang saya kesian ke dia sebab nak kerja. Saya suruh dia sambung tidur. Semoga dimudahkan segala urusan sis dalam tempoh berpantang ni 🌷

1y ago

Emmmm klu mlm suami tdur sy mmg xkn gngu atau bgun kn dia sbb sy fhm dia penat keje blik rmAh dia basu kain basu pring mandi kn ank sulung dan bagi dia makan.. klu dia da time rehat mlm mmg sy xnak gngu dia sy akn bgun kn ganti jaga bby klu dah nk pagi klu jam5 mcm tu tpi bby sy klu nangis mmg sy xdpt tdur jga 😔 kdang2 stress jga sbb xdpt rehat xdpt nak tdur biar kjap ank plak skit2 bgun

Sis macam saya. Saya anak rapat. Sorang 1y5m, sorang lagi 2months. Suami pjj. Dari suami kena posting keje jauh masa saya nak dekat due. Balik cuma weekend smgu 2x , kadang xbalik. Call pun smgu 3x ja.Anak pulak both unwell. Saya lagi takda sape nak bantu, sakit tulang belakang Handle both. Ulang alik klinik carry 2 boys. Bila sorang nangis, sorang lagi pun join. Yg sulung lagi Nak berdukung n xboleh tinggal masuk dapur mesti melalak Now mkn pun sehari sekali. Itu pun siang mkn roti, mlm makan megi. Mmg xsmpat nak masak, bila husband balik baru masak. Jgn kata order, ddk kampung xda panda or grab..Yes ada Jgk nangis. Tapi this thing we had to face it.. saya kuat Sbb anak. I wont complaint kat husband Sbb faham dia cari kerja cari duit.. i had no one nearby. Alhamdulilah this january will be my husband last month bekerja. Dia dah tak sanggup tgk saya sorang2 n look unhappy n unwell.

1y ago

Sbb pengalaman saya anak Sulung jaga sendir Jgk, takut sgt baby nangis. Tahan dari memerut.. Last2 sakit dtg kat saya.usus nak hampir pecah Sbb da tersumbat,alhamdulilah tuhan selamatkan nyawa saya lagi. Bila anak kedua, saya Manage time walau jaga Sndri. Mlm2 saya hanya bangun pkul 4 pagi je untuk menyusu. Then pukul 7 terus bangun uruskan anak2

Ya mula² rasa emosi dan penat bila tak cukup tidur. Lagi anak kena jaundice lama. Apa pun banyak berkomunikasi dengan baik dengan suami. Lelaki kadang kala rasa sesuatu benda macam remeh tapi apa pun bagitahu supaya dia tahu

1y ago

Hurm. Ya susah bila tak faham. Moga Allah lembutkan hati suami awak ya sis

cuba berbincang dgn dgn suami.. kdg2 mreka trlepas pandang semua tu.. bila kita sebut bru mreka nmpak.. sy pernh alami bnda yg sama jgk ..sy ank first berpantang dgn suami juga

1y ago

erm.. sbnrnya suami sy pun xpndai.. awai2 pntang dy takut2 nk pegang bby.. tp dy pksakn diri sbb kami hnya ber2 nk x nak dy kena buat sbb bdn sy msih perlu brehat.. awk cuba la trus terang dgn suami awk.. cuba berbincang ye 😊 ank sulung umur brapa?