Assalamualaikum Adakah normal saya tidak diberikan apa-apa ubat sejak awal mengandung

Perlu ke beli sendiri? Hb ok 12.5 #bantusharing #ingintahu #1stimemom

11 Balas

mkn folic acid je...sy dlu silap p stu klinik swasta ni mcm2 die bg 5jnis ubt baya pon rege mhl sgt...then tnye kwn ,kwn ckp mkn folic acid je pnting awal2...sy pun xske nk mkn ubt byk2 jnis...pstu sy p tuka cek klinik swasta lain sy gtau doc sy mkn folic acid then doc ckp ok je ,,cek scan bby pon sht je mse tu...pstu bile da 2,3 bulan bru doc bg multivtmin gn calcium..

sy pun risau pregnant first trimester ni tk ad ubat .. just brgntung pd susu n folic acid n mkn yg berkhasiat je . kk suruh dtg buat buku pun kndungan da 12weeks lme tunggu ..skrg bru nk msuk 8weeks ..

3y ago

same dgn saya sis . kk suruh dtg mase kandungan 11week nanti 8/3 . tapi semalam saya g scan swasta tgok baby dah ade heartbeat , kecikk comel , hee . pastu kakipar ckp g kk besar jee terus senang so esok nak ke kk besar . tgok lah ape dorang ckp nanti kena tgu lagi ke ape ke

sebaiknya amalkan susu dan folic acid sis. baik utk perkembangan baby dan tambah kalsium dlm badan sbb time preggy ni ape saje khasiat dr makanan yg kite mkn semua pergi kat baby

dekat kk saya buka je buku pink dapat ubat 4serangkai .. kalau habis mintak je . ☺️ kalau diorang xbgi sis try tnya . biasa diorang kena bagi . takut lupa ☺️

btl..klo kk ta bg ape awk beli asid folik or obimin dlu..tapi slalunyaa dtg bukak buku klinkk akn trs bg..skg awk da bp weeks?

Awal2 check doc ada bagi zincofer. Sebelum tu mmg makan acid folic. Doc suruh stop makan acid folic, makan ubat kk je

biasanya kk akan bagi folic asid dan iron tablet. sy dpt juga wlpun Hb 13. tapi kalau kat swasta, tak pasti pula

kalau kk takde bagi pape, sis beli je sendiri folic acid. makan utk awal2 preggy ni

Sy first bukak buku nurse xkasi ubat. next appointment Sy sndiri mintak.

Tak pasti rasanya kalau kk semua dapat. Cuba tanya nurse. Kot dia lupa.