Supplement

Perlu kah makan supplement sepanjang mengandung? Contohnya, obimin pluz, Blackmore ? #firstbaby #pleasehelp #1stimemom #ingintahu #advicepls

3 Balas

Saya makan ubat tambah darah yg doktor kk bagi, lepastu ambil sampingan suplement blackmores yg pregnancy punya, kawan saya yg suggest sbb dia kata elok untuk banyakkan susu badan jugak lepas bersalin, so amalkan time tgh pregnant dan lepas bersalin pon bagus. Tapi nanti kena inform doktor tau, saya inform dan makan waktu asing. Contohnya pagi makan blackmores tu malam pulak makan vitamin doktor bagi.

ubat tambah darah kena ( obimin / zincofer / maltofer ) sis kena tanya nurse. and katakan mana2 ubat sis makan tu, ada rasa mual or muntah or mmg tak boleh nak telan ubat tu, bagitahu nurse juga untuk tukar nanti takut ubat tu tak serap.

Saya ambil supplemen ikut nasihat doktor je. Sbb bila buat check up darah & urine , doc akan analisa bacaan darah dan urine semua. Yg sy berani ambil tanpa doc prescribed ialah asid folic je. Memang amalkan sejak TTC.