First time mom.

Perlu ka kita beli baby cot ni..

3 Balas

sy first time mom. beli babycot ikea 2ndhand, orang semua kata bazir beli sebab nanti anak tidur dengan kita jugak. tapi sy beli jugak sebab sy memang nak ajar anak tidur sendiri. alhamdulillah anak dah 4 bulan, tiap malam memang dia tidur babycot . kalau menyusu malam, sy bangun amik dia bagi susu, pastu letak balik kat cot. lagipun takut sangat nak bagi baby tidur sekali dengan kita, dibuatnya kita jenis tidur mati, tak sedar terhimpit anak, atau selimut tertutup kat anak, bahayaaaa. kat babycot sy tak letak banyak barang. sekadar cadar + alas waterproof je. baby tidur malam berbedung, so takde selimut. bantal pun takde. kadang malam panas dia tak bedung tak selimut.

kalau sy penting.. sebab takut tertindih anak.. suami pon tidur lasak.. kadang kita pon tak perasan selimut/bantal kita tertutup muka anak.. memang kene latih diri juga utk rajin bangun menyusu letak balik dlm cot..tgk kes skrg banyak baby kene hempap.. sis boleh je beli yg letak sebelah katil yg boleh bukak tepi tu jadi ta perlu turun katil..

saya beli juga sebab nak cuba ajar anak tidur sendiri. tak tahu lah berjaya ke tak huhu. baby inshaallah keluar bulan 5 ni. lagipun katil kami sempit. terkepit kang budak tu kat tengah.