Hubungan Baik Dengan Mertua

Perkara apa yang membuatkan anda ngam dengan mertua?

Hubungan Baik Dengan Mertua
60 Balas

I wish. kalau jenis x campur hal rumah tangga tkpe.... dah lah tu, dah tau suami busy, cuti sehari sminggu, dgn baby incoming nye... eh boleh plak sroh g setel kebun lah bagai.... kite barangan baby pon satu habuk x setel lg... knape lah x mcm mak bapak kite sendiri, lgsg x nak susahkan anak mnantu... smue bnde nk buat sendiri, n mudah faham situasi anak.

5y ago

fuh... smoga sis trus dapat brsabar

Sayaduduk sekali dgn fmly suami. Alhamdulillah semuanya baik2 sahaja. Mil layan saya mcm anak sendiri. Fil saya pun sangat baik. Mereka berdua sangat ngam dgn sy. Boleh bergurau n share makan sama2. Macam duduk dgn fmly sendiri. Semoga Allah panjangkan umur mil fil saya dan diberikan kesihatan yg baik. Amin saya sayang mereka mcm mak ayah saya sendiri.

Tak ngam 😐 asyik nampak salah saya, dia semua betul, setiap kali masak takkan makan apa yang saya masak 😔 doakan saya ye dapat rezeki rumah sendiri nanti, memang nak sangat pindah. Now preggy 4 months, suka banding2kan saya ngan orang lain. So nanti dah ada anak, memang takkan duk sekali dah ngan mil, bnyak sangat complain dia nanti..

5y ago

Sy fhm perasaan sis. Sy pun stay dgn mertua. Suami jaga dgn baik kami berdua, cuma antara sy dgn mertua mmg xserasi. Ada je nak komplen, mknn sy dia mkn tapi mcm xselera padahal jujur ckp masakan dia pun bkn la sedap sgt. Sis ada rezeki duduklah asing, sy belum lg rezeki duduk asing even nk beranak dah. Insyaallah lps beranak nk stay rumah mak sy smpai dpt rumah nnt.

Saya tak dapat merasai semua tu. Sebab mak dan ayah suami dah tiada dalam usia suami terlalu muda, suami anak yatim piatu. So, saya tak dapat merasai semua tu. Semoga mak dan ayah mentua saya berada dalam golongan beriman. Rindu nak bermanja tapi ALLAH lebih sygkan dia. Al Fatihah untuk mak dan ayah mentua saya

5y ago

Sedih saya baca comment sis. Walaupun tak ada ibu dan ayah mertua, semoga sis dan suami terus dikurniakan kebahagiaan rumah tangga. Aamiin 🤲🏻

Alhamdulillah Allah kurniakan sya mil n fil yg tersgt baek..sya anak yatim piatu..adik bradik pulak jauh2 so sya mmg bergantung hrap ngn mereka msa sya dlam pntang..msa dlam pntang smua mil sya sediakn mkn mnum jga bby sya n smunaya mil yg buat..she's like my own mother.. alhamdulillah..mmg sya bersyukur sgt2..

Alhamdulillah sy dpt mertua yg sgt baek,ibu mertua sgt terer bab memasak dan buat kuih muih so die byk gtau ape yg suami suke n ajar sy jike sy xtau... tp xlame dpt merasa sbb 4 bln je smpt,lps tu ibu mertua meninggal...syukur dpt merasa wlaupn kejap sgt...😊

Kena faham dengan sikap mertua..klau dorg tegur,jgn membalas blik apa dorg ckp...diam sja...org tua nie memang suka membebel Dan sgt sensitif bla kta mjwb teguran dorg...tpi sbnrnya dorg sygkn kta Dan dorg tegur utk kebaikan kta jg

5y ago

Tntang 2,kmu kna bincang dgn suami kmu atau kwn yg kmu blh percayai..mcm sya pun,sya x suka dan prnh jg trjwb blik skali..tmbh lgi dia ckp x trtentu..jdi,lbh baik diam Dan buat krja yg boleh hilangkn rasa pendam hati...kdg2 nie mentua nie nk perhatian daripada kta ba,2lh berabis nk ckp2 dan menyindir2...

Awal2 kahwin dulu macam tak berapa nak ngam. Sebab dia strict orgnya. Lagi2 mil sye guru besar sekolah agama 😅 cakap pon benda penting je. Alhamdulillah, sekarang dah okay dahh. Banyak je boraknya 🤭

Untungnya.. Seronok kalau rapat dengan mil.. Mil saya tak suka saya.. Lansung tak bertegur jadi saya kekok and rasa larat tiap kali nak pulang ke kampung suami 😞😞

Syukur ok jaa dgn mertua ... mama mertua saya rajin berkebun, tiap kli singgah rumah mesti dia bagi sayur yg dia tanam sendiri.. sya n husband tinggal rumah sendiri.. 😁