Blighted ovum

Pergi scan for first time for 8 weeks dengan harapan ada fetal heartbeat. Malangnya, my gestational sac empty. No embryo at all. And doktor check, saya punya kantung (gestational sac) umur 5 weeks. Doktor recommend to do ultrasound again next two week. This condition is called blighted ovum, and its common. Menangis non stop saya. High possibility untuk miscarriage ke? #FirstTimePregnant

5 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Sis saya pernah jadi bulan 4 hari tu di week 11. Saya bukan takutkan sis, tapi andai betul blighted ovum sis alami sekarang betul, sis kena terima. Saya pun puas menangis masa tu, saya scan dri week 6, (sebab bleeding), kosong, week 8 repeat scan, kosong, sampai la week 10 masih kosong, week 10 tu hampir week 11 dah ( saya lewatkan untuk repeat scan, dengan harapan nampak janin) tapi kosong jugakk, So masa tu doc bincg dgn sya n hsbnd so doc buat refferal latter untuk saya pergi ke hspital untuk jumpa pakar o&g. Bila dah pergi ke pakar o&g, so baru je bt apptment kira lagi 2 minggu lagi saya datang la. Tapi tak sampai 2 week tu, 2 hari lepas amik apptment saya strt bleeding, bleeding pink je gitu. Hasbnd trus bawak ke emrgncy sbb nurse dah pesan kalau ad bleeding trus emrgncy, tapi masa tu sbnrnya kantung saya dah agak leper sedikit. Masa ni dah redha dengan apa nak jadi. Doc suruh sya balik ssb tak heavy bleeding, tapi tak smpai 10 jam macam tu, kantung jatuh kat rmh and trus ke emrgncy balik.Nasib tak kena cuci sebab turun hbis semua. Lepas 2 bulan lebih saya gugur hari tu, Allah bagi rezeki lagi kat saya, tapi hanya bertahan di week 7, Selasa lepas 19/7 saya gugur lagi doc kata mungkin rahim saya tak cukup kuat prgnant balik memandangkan saya tak sampai 3 bulan gugur yang first hari tu. (doc ada pesan gak kalau nk prgnant balik 3-6 bulan ).

Baca lagi
1y ago

@Elisa Allahu sis, sampai 11 kali tu, Tabahnya sis, saya 2 kali ni pun kdg tak kuat, bukan tak kuat ap, tapi kdg rasa sedih sangat bila prgnant tapi gugur. Minta maaf sis tanya, doc ada cek keseluruhan ya, jika kita banyak kali gugur?. Saya masa gugur hari tu pergi emrgncy, doc ada tanya history gugur seblum ni, terus dia tanya saya ada msalah saraf ke, saya kata tiada, spptnya sya nk tnya balik, keguguran ni ada jugak mngena dgn saraf ka ap, tapi tak sempat tanya sbb MA sibuk amik darah saya.hee. Semoga sis kuat, semoga ada rezeki sis yaa. ๐Ÿ˜Š

Syg jngn stress bnyk fikir bnyk nngis tau,awal dulu sy mcm tu pergi dua tiga klinik berbeza sbb stress dok ni kata tu dok ni kata ni yg sorg kata tk mengandung pergi klinik lain dh 6 minggu katanya..stress tekanan mcm ii selang tiga hari sy bleeding โ€œ) happy sekejap je dpt dgr jantung pun sekejap ๐Ÿ™ƒ skrg ank kedua hrp berkekalan โค๏ธ

Baca lagi

kalau irregular period, try scan lgi 2w. boleh jadi date ovulation lambat, mybe bby bru nak lekat and so on. as long as u xde bleeding, bby ade lagi dlm tu.

hi awak.. macam mana update kandungan awak? period awak regular tak? sy 9w ikot kiraan, tp bila scan kantung 6w, n kosong takde janin.. risau.. ๐Ÿ˜”

1y ago

hi awak.. same dengan saya.. sepatutnya 2 minggu lepas saya dh 9w tp bila scan baru 6w.. minggu ni scan lg ikut bawah n doctor sahkan blighted ovum.. doctor pun sebak masa explain kt saya tp saya redha.. kandungan pertama saya gugur sbb ectopic. kandungan kedua ni blighted ovum pulak. tunggu 2 minggu utk turun sndri .. harapnya dipermudahkan..

selalu nya kalau mcm tu,lpas 2 bulan sng lekat. yg pnting jaga mkn .sy pernah alami. โค๏ธ๐Ÿซฐ๐Ÿป