Perancang

Perancang apa ya yg xnaik berat badan ? Cuti 100 hari dah nak habis . Nak merancang sendiri dgn kaedah suami buang luar pun kita jadi macam ahh ghisauu .. Trauma xhabis lagi ni . Saya fully menyusu badan nurse kata ok je 6 bulan pertama sebab rahim mengecut bila menyusu badan . Yeke ? 😑😑#firstmom #firstbaby

2 Balas

Saya ambil pil perancang. Naik turun berat badan ni bergantung pada tindak balas perancang pada tubuh dan gaya hidup masing-masing puan. Pengalaman saya yg fully direct bf sejak lahir anak saya sehingga 8 bulan ni, dlm tempoh 10 hari bersalin (pengalaman rengat) , rahim dah kecut, dah terbentuk pinggang, semakin slim (unintended lost weight), cuma bengkak di bawah parut czer elok pada 5 bulan bersalin. Nurse dan doktor kata itulah bonus penyusuan susu ibu pada ibu iaitu lost weight dan rahim cepat kecut. Cuma, unintended lost weight ni ada risikonya. Saya risau dan adu pada nurse dan doktor, keluarga saya ada sejarah kanser. Doktor sarankan buat 5 jenis blood test dan juga urine test. Result ok, dan doktor suspect sy ada diabetis. Baru ni keluar result OGTT, saya kategori pre diabetis. Maka, saya kenalah tukar gaya hidup untuk tidak termasuk kategori diabetis yg mana bacaan gula dlm darah sy akan dipantau 6 bulan sekali. Nak kurus, ok tapi pentingkan Amalan gaya hidup sihat ya

1y ago

baik sis tq

ade kaitan ke rahim mengecut dgn perancang? 😂 rasa takde kaitan pn. kalau jenis subur nak ngandung dia ngandung gak. sy pn mmg rancang sndri je tapi anak no 1 n 2 beza jauh so sy xghisau sgt 😂 lau tetibe ada lagi pn sy ok je 🤭 buat masa ni sy msih tgh pantang dah 90 hari. laki pn kena bg kejesama gak.

1y ago

amin 😍