Badan baby kecil perlu jumpa doktor pakar

Hi para mommies yang ada pengalaman badan baby kecil dalam kandungan usia 32w. Kalau jumpa doktor pakar adakah kita akan disuruh untuk bersalin awal?#pleasehelp #firstmom

12 Balas

sme mcm sy msa 38week scan dowg ckp bby besa kne rfer pakar dkt hospital..bile jmpe paka die ckp kdg boleh jdi besa n boleh jdi kcik..Scan ptama die ckp bby 3.6kg..n dktr bg pilhan kalau nk bslin normal sy kne bslin haritu jgk dowg nk induce la..bila bincg2 gn suami..kita owg ckp nk czer..tp dktr sorg lg mcm xbg la nk czer sbb risiko tggi..jdi dowg pggil dktr pakar yg lbih berpegalaman die scan skli lg n bgthu mmg bby besa anggaran 3.9kg..kne operate jgk cmne pn..jdi sy bslin mse kndungan 39 week..skg da sebulan lebih da bby tp berat die 3.7 kg Alhamdulillah

hai saya ada pengalaman baby kecil dlm kandungan. lahir 2.1kg at 37w5d. masa jumpa pakar kata normal. tapi wktu nk bersalin tu dktr scan baby kecil dan perlu bersalin dlm masa 24 jam kalau tak kena induce sbb baby kecik dan air ketuban sikit. alhamdulillah bersalin tnpa induce. ada bnyk faktor baby kecik. cnthnya keturunan, atau pemakanan ataupun masalah drp mom. mcm sy, keturunan mungkin, dan jugak ada masalah kuman dr mom yg mnyebabkan baby kecik. tp jgn risau, baby nk membesar kt luar tu. brapa berat baby skrg?

2y ago

semalam scan semua okay kecuali perut dia lah tk ok tk sama dengan minggu yg sepatutnya

dari pengalaman saya kan puan , pregnant anak pertama doc scan cakap kepala baby kecik dari usia yang sepatutnya , tapi bila jumpa doc pakar dia kata normal je takda apa2 .. kedua pulak , dorang cakap berat baby maybe dalam 3kg keatas last² yang keluarnya 2.44kg , maknanya scan ni kita takleh harap sangat itu sekadar anggaran tapi apa2 pun ikut je lah appt yang misi/doc bagi untuk kesahihanya kan .. supaya kita sebagai ibu2 ni rasa lega lah bila dapat tau anak dalam keadaan elok dan sihat saja ..

2y ago

haah. doa yang baik ii jerlah🥰

saya haritu 34 weeks pon dr detact baby kecik.. follow up lagi 36 weeks.. sy bnykkn makan dan minum susu.. tambah lagi susu anmum.. 36 weeks scan baby naik 500gm.. alhamdulillah.. dr akan suggest early delivery kalau berat baby x bergerak atau naik sikit sgt je.. bimbang plasenta problem so baby x ckup nutritien dr ibu, ada kes baby boleh meninggal dlm perut.. ada kes tu dr cerita, cucu dia sendiri kene keluarkan awal sbb berat naik sikit sgt... lps dah keluarkan, baru tau plasenta problem..

2y ago

sy minum anmum gak setiap kali pregnant..tp tak bsr pun anak😂.lahir smua bawah 2.5kg..mybe keturunan kot..sy pun jenis rendah je .dlm 149cm je🤭

dr pengalaman sy tiga2 ank bby kecik dr usia kandungan..alhamdulillah dokter takde suruh paksa bersalin..3 3 bersalin normal..smua bawah 2.5kg mse lahir.. skang preggy yg ke 4.mse scan detail dkt swasta sonographer tu bgtau kecik skit bby.. nti bulan 8 scan dkt KK lak.

saya pon bby kecik jaa 29weeks bru 800gram dh jmpa pakar , doc pakar pon ckp kemungkinan kena beranak awal tpi drg bagi tempoh 3 mnggu lgi tuk tgo berat bby naik atw tak 😕 semoga d permudah kn sgla urusan kita aminn

kecik dan belom cukup bulan agak mustahil doktor suruh bersalin awal. doktor akan cari punca dulu kenapa baby kecik. sis minum susu anmum org kata baby besar kalau minum susu tu

Biasa kes kena bersalin awal ni bila ada complications atau baby besar je. Kalau kecik doc akan tunggu dulu nak tengok berat naik ke tak. boleh jumpe pakar untuk kepastian

Jumpa pakar utk scan lebih detail. Nanti baru blh dktr di sana akn decide bdsrkn result scan mereka. Tak semestinya bsalin awal.

2y ago

next week jumpa pakar

mcm kes dlm family sya..check baby kcil so doc srh slin awal..sbb pkmbgan baby tak mbsar sgt..takut jdi risiko ,so bsalin awal..

2y ago

ya...spttnya due hjg bulan tp doc srh bslin awal bln