baby 9bulan demam

pagi tadi baby sya demam suhu masa g klinik 37.0 lepas tu nurse suruh cucuk 9 bulan balik rumah ptg pukul 6 suhu anak terus naik 38.9 , boleh ke vaksin waktu anak demam ? dan apa simptom jika dia dah vaksin cuba beri petua untuk sya ye mommy #pleasehelp #firstbaby

4 Balas

lenkali klau rasa anak tu nda sihat jngn lah vaksin, boleh jak bncang dngan nurse untuk tangguh vksin di lain hari, saya pun mcm tu, kalau sya rasa anak saya tak sihat haritu saya takkan ambik vksn untuk dia wlpn suhu dia normal time nurse check, sebab suhu nie dia berubah2, kebiasaan demam 3hari saja, so bgi sya kalau hari nie baby demam saya akan tunggu sampai hari ke4 dia betul2 nda demam, baru saya bagi suntik, ada dktor pernah ckp sama saya, kalau baby baru saja demam 1hari jngn terus2 bawa hspital/klinik bnyk pnyakit katanya, tunggu smpai 3hari kalau nda sembuh juga baru bawa ,demam lebih 3hari barulah doktor check darah, kalau tidak mereka tdak akan buat just bagi ubat demam saja untuk baby.

nurse tu cucuk sbb check 37 = suhu normal tidak demam. awak jgn lah tuduh nurse tu cucuk anak awak waktu demam..suhu dia tak demam..kesian staff..drpd cerita awak,suhu meningkat lepas cucuk boleh beri sirap pcm..tapi seeloknya g jumpa dr utk dptkan ubat sbb dos ubat baby ade kiraan tersendiri ikut berat badan semasa bayi.. lepas tu jelum lah dgn air paip bagi suhu turun..insyallah mungkin tindakbalas vaksin biasa.. anak sy masa cucuk pneumococal kali pertama pun suam2 demamnya..lepas jelum pe semua okay... kali kedua cucuk pneumococal dah ok dah x demam..bdn dia dah kenal kuman dan kuat sikit agaknya..

Sis, 37.0 tak demam. So bukan ‘vaksin waktu demam’ ya… itu demam sebab efek vaksin la tu. Nurse cucuk takde bekalkan pcm ke? Macam anak saya dr siap2 bekalkan pcm kalau demam memang terus kena bagi. Kalau takde, sia boleh gi klinik and bagitau demam lepas cucuk. Nanti mungkin dr bagi pcm juga untuk redakan sikit demam. ☺️

suhu 37 belum demam. klu bdn bby naik suhu lps 6 jam bawa pi emergency.

9mo ago

boleh. cakap saja bby baru lps cucuk (bawa buku bby utk pngesahan), suhu bdn naik..misi pun ada pesan klu suhu naik mendadak kena bawa pi emergency. bby sy pun xsihat lps cucuk 9m, cirit birit dan demam. bawa ke emergency dktr bg ubat dan check keadaan bby.