Tiada gigi

Pada usia 10 bln 10 hari,anak saya tidak tumbuh gigi langsung.Normal atau tidak yrk?Risau pulak sbb di taska yg saya htr anak sy ni,baby 7 bln pun dh ada gigi.

9 Balas

Anak sy 7 bulan dah tumbuh gigi.. skrg dh 8 bulan dah tumbuh 3 batang gigi.. Setiap kali nk tumbuh gigi memang merengek je dia.. Jerit² tk tau sebab apa.. Makan tak nak minum susu pun tk nak sampaikan berat pun tk naik mana sikit² je.. Ni nnti check up 9 bulan tk taulah berat naik banyak mana 🥲 harap semua ok lah nnti.. sorry nak share pasal anak tp terluah plk 🤣🤣🤣

normal sis..bg sy, lagi lambat tumbuh lg bagus sb blh kurgkan risiko kerosakan gigi bila dh besar dan sblm tumbuh gigi kekal.. kalau bby xtumbuh lg bwh usia 15bln walau 1 batang pon,puan jmpa doktor yer kt kk..usah risau, ank sy umur 11bln bru tumbuh,skali tumbuh 4btg..blh bg mknn pejal yg lembut utk bby geselkan gusi dia,mgkin dlm proses gigi dia dh nk keluar dr gusi.

setiap baby tak sama awak. awak xperlu bimbang. ada je baby lambat tumbuh gigi boleh jalan dulu. ada pula boleh jalan dulu tp lambat bercakap. dan sebalik nya. anak sy gigi naik dulu setahun 2bulan baru berjalan tanpa bantuan. setahun 5bulan baru dengar bunyi panggil mama abah. dia sebut perkataan mak (panggilan maktok dia), dgn nak😂

12mo ago

tu le pasalnye..anak saya merangkak laju..umur 6 bln pun dh boleh merangkak tp gigi x tumbuh lagi ..🤭

Anak 1st sya, nak masuk setahun baru tumbuh gigi 🤣 itu pun lepas belikan dia teether haakaa. Tp berat mmg drop sbb gigi tumbuh 4 batang serentak 😭 tak lama lepas tu, gigi lain tumbuh lg huhuhu 2nd baby, baru 6 bulan lebih, kemarin bagi main teether haakaa tu, harini, gusi koyak, gigi tak nmpak lg tp boleh rasa tajam2, sebiji.

12mo ago

welcome ❤️

bby sya ari tu umur 1thun lebih bru klua stu btg ggi..skrg umor nk msuk 1thun5bln bru 7 btg ggi trmasuk gigi grham sblah kanan 😅..dh mula nk ggit bdan dh skit bila dia ggit 😄😄

Normal awak. Usia anak mencecah 18 bulan tapi belum tumbuh gigi, awak perlu bawa berjumpa dengan dentist. Boleh refer teething chart dalam TAP ni juga untuk lebih info dan rujukan.

12mo ago

oh..ok

anak sy 1st gigi tumbuh umur 6 bulan kat bawah 2 btg,tp smpi skrg nak masuk 9 bulan gigi atas blm tumbuh lg,yg seumur dgn anak dah tumbuh 6 btg dah,tp nurse cakap normal je

setiap perkembangan bayi tak sme sis.mcm ank sye tumbuh gigi 8 bln..tpi DPT jln 1 tahun 1 bln .setiap bby lain2 sis.lmbt dgn cepat Aje...normal sis .

12mo ago

ok ..👍🏼tq yrk

normal lah tu sis. setiap anak x sama pon perkembangan dia. jgn lah compare kn perkembangan ank awk dgn anak org lain.

12mo ago

baik..sy x comparekan🤭.cuma risau mcm lmbt pulak