khawin muda?

Org2 pandang rendah dkt sy? Sbb sy kawin trlalu awal ka? Apa yg hina sgt kawin umur 19?! Da mmg jodoh ,heran la dgn org2 skrg ni sibuk jaga tepi kain org.. da mcm org yg pling bagus dkt dunia..

26 Balas

saya kahwin umur 20, tahun lepas, sekarang pregnant 9weeks, doktor marah kahwin awal, badan kecil, masa depan masih panjang, kenapa tak belajar & lainlain. Saya ni makayah takde, dari umur 18tahun suami saya yang hantar makanan bagi adikadik (16&13tahun) bila saya kerja. orang dok ngata itu ini sebab nampak laki selalu datang walaupun hantar luar pagar rumah je & adik lelaki yang keluar ambil. umur 18 tu juga saya terpaksa berhenti belajar dekat uitm sebab duit sangkut sangat dan adikadik ada depression+anxiety, perlu perhatian lebih. tapi sampai selarang orang masih tak berhenti mengata, kata dah terlanjurlah, malas belajarlah, takde masa depan & lainlain. sakit sangat hati dengar perkataan dari mulut orang satusatu, tapi saya tahu saya tak buat seua yang dikata, jqdi saya berusaha tenamg dan diam selagi boleh. mereka tahu berkata je tapi masa saya susah minta orang keliling tolong, sorang pun takde nak bantu. bukannya minta duit pun, cuma minta beli makanan letak depan pagar je pun jadilah, duit saya hulur. sekarang saya masih belajar untuk abaikan apa orang kata, sebab orang ni bukan tolong kita pun, cuma pandai kutuk je. sekarang saya pun sepenuhnya bergantung pada ubat sebab depresion+anxiety & kerap kena panic attack sampai kejang satu badan tak boleh bergerak macam sawan. alhamdulillah hanya suami yang tahu, sebab terpaksa sorok dari adikadik sebab risau diaorang lagi bimbang. parents saya? ada, sorang di perak dengan keluarga baru, sorang di johor juga dengan keluarga baru. kami ditinggalkan di selangor. tapi susah mana pun cari duit untuk adikadik, ulang alik hospital, saya tetap bersyukur dah lepas dari mereka, bukan berdendam tapi mungkin trauma. sebabnya mereka bila bergaduh sorang suka ugut guna pisau, baling barang, konon nak gantung diri, dan sorang lagi akan panggil saya suruh settlekan, dia start engine moto dan keluar. bila dah selesai, dia balik, sorang lagi sambung bergayut dengan kawan di handphone. sakit, sakit lagi bila orang kata anak tak ingat mak bapak sebab tinggalkan mereka. padehal tiada siapa tahu kebenaran. kalau ikutkan banyak nak meluah tapi tak apa, cukup sampai sini untuk jadi sumber kekuatan orang lain juga. semoga semua kuat hadapi mulut manusia, jangan risau, buat je apa yang awak rasa dapat gembirakan awak swbab hujungnya nanti, cuma diri awak yang akan bantu diri awak cuma permintaan saya, kalau kita tak ada benda baik nak ucap, diamkan diri atau cepatcepat pergi tempat lain. takut satu hari nanti kita jadi punca orang lain down, depression dan bertarung dengan suicide.

5mo ago

semoga awak & suami adik adik bahagia selamat dunia akhirat ya dik. kuat awak ni 🥰