Baby saya baru seminggu dan ada kuning. Bacaan 10.9 semalam harini naik 11.7.

Nurse marah cakap saya tak bagi susu. Masa baby tidur, saya tak boleh tidur kene pam susu masuk botol. Tapi baby saya kuat minum susu, setiap sejam bangun minum lebih kurang 2oz. Susu yang saya pam selalu habis dan baby ada direct feeding jugak. Saya cuma sedih sebab cara nurse cakap macam saya tak berusaha nak bagi anak minum banyak susu badan. Ada cara lain nak bagi susu badan sentiasa banyak ? #firstmom

17 Balas

sy mula2 mmg xda susu.. kuning bby naik stiap hri.. smpai trlampau stress ksian kt ank sy mnangis kt suami.. esoknye msa checkup bby sy mnta ubt hormone.. sy bgtau sy x da susu bdan.. lpas mkn ubt tu dlm 3/4 biji alhamdulillah susu bdan kluar + sy mengurut jg.. lpas pd tu mmg tiap kli pam susu smpai 2 botol dapat.. tp msa lpas brsalin kt hsptal tu misi bg ank mnum susu pakai syringe. jd skrg ank x reti dbf.. kne pam masuk botol..

anak sy kuning juga dulu..ayah mertua ckp klu kuning ni kene lawan dia dgn warna merah.. petua mertua saya sapu getah bakawali kat tapak kaki dia.. pastu mndi dia dgn air rebusan inai.. mkck yg ngurut pesan jgn mkn lada hitam sb pnas jd anak kuning.. klu bngkak susu jgn ltak kubis tkut susu xda.. amalkan mkn kurma 3bji 1 hari.. mnum susu kambing hari2..

Sy faham situasi ni sebab pernah mengalami. Org keep ckp bagi susu, kita dah bagi tapi kuning baby x turun. Nak buat mcm mne kan. Stress jgk sampai nangis sy. Sy byk bg susu fm dari badan. Sebab tiap kali pump dpt 1oz je dan baby x cukup nangis. Biasa kuning mmg lmbt turun sis lagi2 kalau berdarah o. Jgn stress tau. InshaAllah nanti dia turun.

Sis campur susu formula selang2 kn susu bdn dngn susu formula Insyallah turun sikit2 nnti… ank sy pn sblum ni sy bgi susu bdn je then sy selangkn dn formula Alhmdulilah turun sikit2… and sis cube mandikn dngn air beras atau herba cina… dân sis mkn daun kucai dn minum susu kambing sikit Insyallah turun lh nnti kuning anak tu😊

Sy ksi mndi dgn herba cina .... kuning cpt turun ... 3 hari jaa ... 11.9 pg 4.9 ... doc pn tnya apa saya guna... saya cuma kerapkan susu ...14 hari discharge ... n lg 1 ibu jgn mkn sup yg byk rempah... ckup garam n penyukup rasa . Mkn kurma n anggur hitam .. klo blh jgn mkn kari kunyit halia ... try nii ...

Selain kerapkan menyusu. ikhtiar cara lain sis. sy mandikan anak dengan tauge sis. ramaskan air paip dengan tauge. takpayah suam. lepas tu xpayah bilas. bg kering badan sendiri. mandi 2x sehari. Alhamdulillah kesannya 3 hari kuning terus drop.

Mcm sy czer,sy mkn mknn yg cpt menyembuhkn luka,mknn tu pulak tk sesuai utk menyusukn ank mcm lada hitam halia tu semua..5.8 kuning ank sy bgi je susu bdn terus naik 10.4.. pemakanan mommy juga kena jaga

Titip kan kat mulut baby dgn anggur hitam ,2/3 titip..in sha Allah kuning akan turun..sbb anak sedara sy tinggi juga kuning…sampai nak tukar darah lah masa tu…

sis blh cuba pkai..sy pkai ni ank sy trun kning..sy ikhtiar pkai ni..msa mnd sis titis kn 2 titis kt air mndian..pastu mnd kn..In Shaa Allah trun..

1y ago

sy mkn sawi,rti jgung,air horlick,susu..alhamdulillah susu ad stkat ni..

kena make sure baby kerap kencing & berak juga. kalau perlu, topup susu fm tp guna cup/syringe utk elak nipple confused.