Baby berak 3x sehari adakah normal

Normal x baby berak sehari 3x ? Dia makan xbanyak harini sebab demam .. dua hari lepas dia cirit birit saya dah bawa ke klinik dorang bagi air garam je .. dorang kata xde apa sebab baby nampak aktif .. saya pun balik bagila air garam .. tapi harini 3x berak tersembur mcmtu sekali n kentut lepastu keluar cirit sikit kaler hijau² .. selalunya 1x je sehari .. najis dia agak cair tapi xdela cair sngt kekuningan hijau2 sikit macam tu . Baby 11 bulan .. fully bf .. sebab minum susu badan saya ke apa jdi berak camtu .. makanan dia saya sediakan fresh2 setiap kali bagi makan .. saya pun xde makan pelik2 .. saya risau .. sekarang ni tengah pantau kalau berak lagi saya nak bawa ke klinik sekali lagi sebab xpuas hati .. air garam saya dah bagi ..

1 Balas

Awak kena tahu air garam yg klinik bg tu bukan ubat untuk hentikan cirit birit yeah. Air garam tu dibagi untuk elakkkan baby dehydration sahaja. Kalau cirit birit nie awak kena tahu punca baby cirit birit. Kalau tahu awak kena stop immediately. Kalau mcm case awak fully direct bf, maybe susu bukan masalah cirit, mgkn dr pemakanan baby? Ada benda yg die x boleh makan yg buat die cirit? Atau dr segi pengendalian makanan baby x betul yg buat die cirit? Air masak pun boleh jadi cirit birit kalau x dimasak dgn betul. Atau dr pinggan mangkuk cutlery baby x dicuci dgn betul. U have to see all the possibilities. Kalau awak x dpt cari punca cirit birit, pergi lah klinik mana skali pun diorg tetap bg air garam tu sahaja, which u can do at home n cut cost from there.