Bayi belum merangkak 9 bulan

Normal tak bayi 9 bulan belum boleh merangkak ? Sekarang anak boleh panjat berdiri smbil pgg sofa sendiri. Agak2 bila boleh merangkak ? Apa perlu buat supaya ank cepat merangkak ?#firstmom #pleasehelp #ingintahu

Bayi belum merangkak 9 bulan
6 Balas

anak saya pun mcm tu, berjalan pegang sofa manjat tu dr 8m. risau jgk so saya byk buat aktiviti2 yg dia kena merangkak.. alhamdulillah dia tak skip merangkak pun,. merangkak masa 10m berjalan 100% masa 1y2m. selagi nak capai milestones kan mak kena support anak.. tp kalau dia tak mampu nak wat macam mana dh, kita mampu ajar je

5mo ago

yg pasti kena org spent time dgn anak

jangan risau sis, klau dh boleh berdiri tu mmg xde msalah even dia xmerangkak pn…sbb stengah budak dia langkah kerja org panggil…itu normal je..yg pasti dia dh bole duduk sendiri tanpa bantuan la..huhu 😇

5mo ago

merangkak penting sis utk coordination anak. even dah berjalan pun therapists buat aktivi bg anak merangkak

Anak saye Tiga² skip merangkak.. terus belajar berjalan je… sbb lepas die dah pandai berguling² saye terus masuk dalam walker… Alhamdulillah sihat je.. xde plak cacat cela bila skip merangkak…

jangan risau puan. anak saya dulu pun macamtu jugak. ingatkan dia akan skip merangkak sebab asyik nak berdiri aje. rupanya serentak dia merangkak dan berdiri dan berjalan.

die nak terus berjalan tu. ade budak die terus berjalan wlaupun tnpa meranglak, sebab semua tu die pandai sendiri je

Awak scroll lagi ke bawah. Ada cadangan aktiviti kat situ.