Risau Baby Tak Gerak

Normal ke semalam baby active gerak. Tp harini macam tak rasa sangat. Pregnancy 23minggj#pleasehelp #bantusharing #firstbaby

14 Balas

dia kalau boleh 1 hari tu mesti kena ada rasa pergerakan. mcm bby sy dia nk aktif ada hri2 dia. hrini aktif mnendang . esok slow2 gerak. pastu lusa aktif blik mnendang. tp yg pasti dlm shari tu mesti ada gerak. kalau dia xgerak,sy akn kejut. kadang sy risau. sis dah start kira prgerakan ke belum ya. kalau belum,kita pantau sendiri hri2 pon xpe. nnti start weeks brapa sy lupa, dah kne kira prgerakan sbb time tu ruangan rahim dah terhad. bby dah xboleh nk gerak aktif mcm 1st n 2nd trmster. mmg wajib kira prgerakan dan wajib risau kalau xbrgerak. nnti sis akn tahu pola gerakan ank sis. bila dia tidur,bila dia aktif/brgerak. dlm masa yg sama ikut naluri hti. kalau rasa bby xgerak mcm slalu, direct hospital.

masa saya 23w bby gerak,tapi tak aktif sangat. sekarang dah 25w. dia gerak aktif bila saya lapar je sis. selagi saya tak makan selagi tu dia bergerak je. bila saya dah makan, pandai pulak dia dok diam² kat dalam tu 😅 dan lagi satu,bila papa dia bercakap dgn dia,gosok²..memang dia bergerak aktif. tapi,kalau baby tak ada bergerak langsung dalam masa 1 hari tu,terus pi hospital ye sis.

sama lah. 23 minggu. Baby ada hari dia active. Ada hari dia malam je gerak sikit2. Tapi apapun sehari tu ada rasa dia gerak. Kalau takde gerak langsung , esok nya terus gy klinik check. 23 minggu awal lagi. kadang baby pun suka tidur je… 😅😅😅 Saya kalau baby tak gerak lama sikit , saya baring rehat. Nanti baru dapat rasa gerakkan halus dia.. Kadang kita busy sampai tak perasan dia gerak…

Naluri ibu ni kuat. Klu rase x sedap hati terus g jmp doc je. Sy pernah ade pengalaman. Baby 20w tak rase gerakan. Bile bgtau nurse dia cakap normal. Tp sy rase x sedap hati. Sy g swasta mtk scan. Skali doc ckp heartbeat baby dh stop. Baby meninggal dlm perut.

rasanya mmang mcm tu, sy pon mcm tu..sgt2 risau tapi kita kacau2 lah sikit bagi dia rasa gerak sekali pon okay dah, tapi klau satu hari tak gerak tu mmang kena pegi klinik/hosp utk check kan.. skrg masuk 26minggu mmang aktif sgt2..

kalau sehari tak gerak langsung baik pergi klinik check. sy baru kehilangan baby 2minggu lepas. masa tu baru 26 minggu. baby xgerak dlm 3 hari. bila g check up baby mmg dah xde

saya 25 mggu arini. dia gerak kkdg kuat kdg perlahan...kalau xgerak saya gosok2 perut baru Ada gerak....tp dia gerak sakan waktu ibu nya lapar Dan kenyang

sebaiknya ke klinik ataupun hospital terus kalau sis rasa gerakan baby kurang ataupun tidak aktif.. risau kalau ada masalah .

jgn risau sis. sy pun dulu mcm tu. risau sendiri. sebenarnya 23w tu awal lagi. nnti start 28w hari2 dia gerak aktif sis

23 minggu masi awal.. selalunya 28 minggu baru nurse suruh track pergerakkan baby