Poo newborn

Normal ke perut baby berbunyi, risau dea sakit perut, dea nyusu badan dh, berak oun cair macam berbuih#firstmom #firstbaby #ingintahu #pleasehelp #bantusharing #seriusnanya

2 Balas

Berbuih ni tak salah saya sbb angin. Kena cek balik. Urut ILU pada perut anak. Buat senam cycling pd kaki anak. Puan ambil jamu atau herba / minuman/ makanan yg tak pernah ambil sebelum ni, ke? Kalau ya, stop dulu. Saya baru baca, najis berbuih tu sebab susu foremilk dan hind milk tak seimbang diminum oleh anak. Cuba search istilah tu saya nak terangkan pun tak reti. Susu ibu tu ada 2 jenis, satu tak pekat, satu pekat. Kalau puan perasan susu yg awal tu jernih je. Bagus utk baby, bg hilang haus. Yg pekat bila yg jernih tu dah habis, susu pekat keluar. Tu bagus sbb kenyang. Bg 1st mom, mmg susah sbb x biasa nak seimbangkan. Saya pun tak mampu nak ikut steps, asalkan berat anak ok, sihat, perut ok syukur. Tp untuk anak awak, awak tahu yg terbaik untuknya. Boleh belajar di medsos kaunselor penyusuan bertauliah.

perut baby berbunyi sebab kembung/colic. check lekapan kalau direct breastfeeding. tukar puting dan botol kepada anti-colic kalau minum fm. setiap kali lepas mandi/ salin pampers boleh urut² perut ngan belakang baby. urut tapak kaki jugak. kalau baby sendawa, kentut dan berak okay, cuba tengok tempoh gap antara penyusuan. takut bagi susu bila baby dah lapar sangat, lama² boleh sebab kan gerd.