Newborn selsema

Normal ke newborn selsema lama. Dari lepas keluar hospital sampai hari ke 16 pun masih selsema. #SeriusTanya

8 Balas

pada pendapat saya, itu Normal sis... Fasa nak sampai anak umur setahun ni memang Fasa yang mencabar sangat sbb doktor Tak bagi ubat...kita pun Tak blh nak bagi makanan sebarangan. Sis mgkin blh Cuba kunyit hidup sapukan di pangkal hidung baby. n tinggikan sikit bantal baby masa tidur. buat tepuk percussion kt baby utk kurangkan ketidakselesaan baby. be strong ibu...bykkan bersabar.

Normal utk baby ada lendir d pernafasan sbgai system pertahanan dorg juga, ibu bapa kena monitor adakah lendir tu da smpai mngganggu tdur baby atau pun bila baby bernafas ada lekuk d dada.. kes ni kena jmpa doctor

bwk bby jumpa doc nnti doc bg ubat sterimar nasal spray.. kmudian stiap kali bby selsema dh blh spray dan sedut hingus ank dgn nasal aspirator

bwk ke klinik sis utk jmpe doc..dulu ank sy umur 3bln kena selsema smpai dia nk tido pn xblh.pergi ke klinik n doc bg neb baru ok.

selsema teruk ke? tyme checkup ade tnye Dr x? Better tnye ye sbb kondisi bby lain2.. mse baby sye dlu Dr ckp normal utk baby..

ank pun bunyi kahak hingus..pastu beli garlic tu sapu2 dkt dada dh beransur pulih...

Selsema tu maksudnya ada hingus ke? Atau bunyi2 dalam hidung je?

selsema yang meleleh tu ke atau bunyi dlm hidung?