10 week muntah

Normal ke muntah makin teruk masa 10 week ni.. badan jadi penat dan letih sgt. skrg dah muntah campur darah sikit. kerongkong mmg perit nk terima apa2 makanan ?#ingintahu #pleasehelp #firstbaby

17 Balas

biasa tu 1st trimester memang macam tu kebanyakkan alahan. saya sebelum ni pun sama week 8 - 14 alahan teruk. nak makan tak boleh, bau apa ja kat sekeliling pun tak boleh nak muntah ja. muntah hijau pun pernah. tak tau la cemana boleh keluar warna hijau. nasi cuba makan bertahan la dua tiga sudu tapi tak lama muntah. memang kena sabar kejap. masa tu saya cuba minum air kosong atau oren tanpa gula dengan biskut kering je even sikit supaya perut tak kosong & dehidrasi. masuk trimester kedua dah back to normal makan minum bau semua ok. semoga awak & yang lain lain dalam fasa alahan kuat & cepat sembuh.

2y ago

sama sama ?

Saya pun muntah2 juga, angin banyak.. pstu selera makan brubah 2 mggu skli.. jem otak sy nk try mknan sbb bau mknan pn rasa nk muntah, bau busuk2 pun auto nak muntah. Kepala pula hanyut manjang. Check bp, ok je. Mgkin gula, belum check lgi.

Saya pun sama week 10 makin teruk pulak dulu mual & muntah je sekarang sakit kepala sangat. Muntah pun ada darah makanan tak boleh masuk apa2 padahal minggu sebelum2 ni boleh je masuk nasi sikit sikit sikit. ?

hmm kalau dh sampai berdarah tu.. dh jdi luka kat tekak.. minum air suam byk2 lps, muntah.. mkn apa pun minum air yg byk.. kunyah biar sampai lumat ye. masak nasi bg lembut sikit.. mkn bubur lgi senang masa ni..

Normal saya week 7 muntah sampai sekrg week 25 first semester tiap2 hari muntah sekrg masuk second and third kurang sikit tp kalau overeat muntah lagi Tapi ini personal ada mummy langsung x alahan so depend je

sama saya masa 9w muntah berdarah. pergi klinik doktor bg ubat berhenti darah sbb usus yg luka. kene makan ubat muntah selagi mual2. doktor kata kalau da makan ubat pon muntah berdarah juga g hospital je

Sama saya sis 1st trimester sampai masuk 2nd trimester. Muntah darah sampai 20 weeks. Siap keluar masuk hospital. Ada orang tak de alahan teruk langsung. Harap bersabar yea sis. Inshaallah dipermudahkan. ?

Normal sis, lain orang lain pembawakan semasa mengandung , in shaa Allah dah banyak bulan nanti hilang alahan tu, mcm saya kandungan masuk 6 bulan baru hilang alahan

Sama lah. Dah masuk 10weeks ni lagi kerap muntah. Sebelum ni relax je. Makan nasi 2/3 suap. Tu pun susah nak telan sebab semua rasa tawar kat tekak.

saya baru nak masuk 5 week, alhamdulillah setakat ni xda alahan apa2 harap xda la alahan hingga nak bersalin.. smga anda tabah ya..