dilema ibu anak kecik

normal ke klau anak sulung bru 7bulan tp dah pregnant yg kedua. klau anak sulung masih menyusu badan, boleh ke diteruskan penyusuan #bantusharing #pleasehelp

dilema ibu anak kecik
8 Balas

sayaa duluu sis . doc kata bergantung pada keadaan ibuu . kalau semasa menyusukan tuu takde rasa sakit perut kee , bolehh jee nak teruskan . tapi kalau masa menyusukan tuu , ada rasa contraction kee , perut sakit kee , tolong sangat stop . sebab takut pulaa jadi effect pada baby dalam kandungan tuu . bolehh jee kalau nak stop terus , tapi buat secara slow . jangan terus berhenti . kesian anak yang masih menyusu tuu . sayaa pun anak sayaa baru 6bulan masa tuu tapi dahh ada lagi , saya slow slow stopkan susu badan .

saya sarankan sis tanya doktor/nurse yang merawat sis.Sebab saya haritu, dr suruh stop sebab HB makin berkurang. Tapi ada kawan saya, dr bagi ja menyusu sampai anak nya bersalin pun abangnya still mnyusu..sebab tak effect kesihatan dia.. moga dimudahkan.

sy sis,pregnant ank kdua 7weeks,tp msih mnyusukan ank slung..sy tny dr,dr ckp bleh je truskn pnyusuan,kcuali kalau ad rasa cntraction...tp sy skrg tgh slow2 ajar ank cerai susu da sbb mcm x larat da,mkin kuat mnyusunya🤭

saya atas saranan dokter anak dah setahun..dokter suruh stop atas faktor takut baby tak cukup kalsium..sis kena dapatkn saranan dokter..klaw dokter suruh stop kena stoplh..klaw dokter kata blh teruskn sis teruskan..

Apa yg sy belajar kena stop susukan baby, sbb baby suction akan mengecutkan rahim, most probably boleh menyebabkan miscarriage.. tp cuba sis tanya pendpt gynae sis mcm mna

Rezeki namanya... kalau susu byk susukan je xda mslah.. lepas bersalin anak kedua nanti ambil pil atau injection

masih boleh teruskan pnyusuan ank.. tapi ramai juga ibu klu prgnant, bdan xselesa klu nk susukan ank..

blh..ank sulung 6bln dh pregnant 2 bln..teruskn je..makan makanan seimbang