Kepala besar dari usia kandungan

Normal ke kepala besar . Contoh kaki tangan ukur semua 33 minggu bila kepala ukur jadi 35 minggu . Tapi doc kata . Otak baby okeh semua normal . Perlu ke saya risau atau memang normal ?

2 Balas

Kalau doc ckp kepala dia besar tp otak dia normal, so puan boleh bertenang… kalau doc ckp otak dia pun x normal, ada cecair lebih jd ventriculomegaly (otak membengkak) dan kepala besar, yg ini baru puan risau. Kemungkinan anak lahir ada risiko hydrocephalus. Jgn risau sangat puan. Doa yg baik2 je. Doc tau bidang dia. Kalau dia ckp ok tu ok la maksudnya ye

Doa yg baik2. Tu je kita boleh buat sbb kalau risau nnt stress. Doakan semuanya normal nnt. Sy pernah doc ckp kepala anak kecik tp keluar ok je..