Pening dan tekak tak sedap

Normal ke kalau hamil 5 minggu dah rasa selalu pening, loya dan nak muntah ye...ni pun dok ngunyah gula2 je ni taknak bg loya sgt...please advise #firstbabypara0 #2ndbaby5weeks

6 Balas

sy dpt tahu prgy dah 5w masa tu . dpt je tahu preggy terus mual n pening kple stiap hari . bawa smpai bulan ke 3 . kne byk sabar je . org pun akn marah2 sbb xmkn . sian kat baby . tp mmg xleh na masuk nasi lgsong masa tu . sy mkn sesuap dua je nasi stiap hari . mkn bnd lain . skrg 33w org ckp ehh xnmpk sarat pun . sy pun mcm .. 😟 . xkan sy mmg activ sblum ni nak buat2 sarat pula . sy kerja 8-12jam shari pun berdiri je . rehad baru sy duduk .

3y ago

lama kan waktu bekerja sy . tp lepas alek keje je tido terus smpai esok na masuk keje semula .

Yup normal, sbab hormon pregnant di 1st trim. Sya msa 1st trim alahan teruk 😭 Mual, pening, muntah, kembung perut, air liur terqsa payau je, pedih hati!! Sya mkn buah, air manis skit🤣 tuhan jelaa tahu😢 Alahan start 7w-13w mcm tu. Masuk 2nd trim sikit2 hilang alahan, just bau masak mmg x suka bau😂

3y ago

haah air liur dan air masak asyik rasa payau aje.. dulu suka je mnum air masak byk2..tp sejak ngandung ni payah btul nk telan air masak tu huhi

Normal dear , inshaallah second trimester hilang , mmg morning sickness ni tkda ubat kena hadap dgan hati yang kental , yang penting enjoy je nanti rindu nak pregnant lagi🤭😜

3y ago

wahhh hehehhe in shaa Allah sis tgh bertahan jgk ni hehehe

saya tk tahu normal ke tak tapi saya pun selalu pening masa 5 hngga 7minggu. sekarang dah masuk 9 minggu dah takde rasa pening.

3y ago

ohh yeke sis..mungkin sama kite ni huhuhu..tp masa 1st dulu sy takde rasa mcm ni sgt

Bertahan je sis. 🥴 doa2 second trimester loya muntah hilang. Mcm sy. Lega dh lpas fasa tu..

normal sis saya dulu pon macam tu