Hb low. Risaunya.

Normal ke hb cepat turun utk 12 week ni. Dh makan ubat obimin doktor bg. Taknaik jugak lagi turun😢. Ada juga makan bayam buah2 utk tambah darah. Dlm seminggu turun dri 10.9 ke 10 #ingintahu #pleasehelp

10 Balas

boleh bgtau nurse atau doktor yg x ok makan obimin. tukar zincofer atau iberet. sy tak boleh makan zincofer jd tak boleb tido sbb sy makan malam. doktor tukar iberet alhamdulillah ok.. boleh juga try minum susu rizqi mamadil.. sejak sy minum susu tu hb cantik 12.8/ 12.9. boleh la try

3y ago

haah dah banyak kotak.. tapi start 5 bulan jgk la sy baru consistent minum setiap pagi susu mamadil. sbb sebelum ni alahan teruk nk minum susu pun x blh rasa nk muntah.

Saya turun dari 12 ke 11.6 and latest 10.2 ... ubat nurse tukar obimin ke zincofer. Tp loya mkn zincofer next appt nk mintak tukar ubat sbb nurse dh pesan kalau tk sesuai dorg akan tukarkan ubat. Skrg saya elakkan minum kafein. And minum air pati delima n buah2 je

3y ago

zincofer mmg agk kuat skit...sy pn X sesuai..jd muntah+pedih ulu hati+angin

boleh try jus mamariam,atau bagitahu nurse yang awak makan ubat tu makin drop hb awk, hb drop ni bahaya boleh jadi anemia.Elakkan minuman yg berkafien bukan setakat teh kopi je milo coklat pun boleh hb drop. Semoga dipermudahkan urusan sis

3y ago

amiinnn. tula dgn milo tak boleh pisah.

Sis try mkn jambu batu & then beli marigold jambu batu merah .. hb bleh naik kut sy dh try .. ritu msa sy 28w kn hb sy turun jdi 11.6 then lepas dk mkn jambu batu & air tu terus 33w naik jdi 13.1

3y ago

owhh boleh try. thanks ya

Td pergi check kt klinik .. kandungan dh masuk 17weeks tp bila doc check tekanan nadi terlalu tinggi .. mcm mana yer nk kurangkan tekanan nadi yg tggi .. runsing plak tkut bg effect

awak boleh try jusmamariam untuk naik kann hb . saya consume jusmamariam hb maintain smpai bersalin 11.9

3y ago

Alhamdulillah. boleh cuba. awak dh consume brapa botol sepanjang preggy?

saya hb dri 12.9 turun 11.9 doktor bg zincofer alhamdulillah hb naik smula..

HB saya dari 12 turun 11.7, nurse dah tukarkan saya makan Zincofer

sy tukar maltofer, hb makin naik.

3y ago

beli sendiri sis

bole tukar ubat lain