BELUM TUMBUH GIGI

Normal ke bayi umur 1 tahun 7 hari belum tumbuh gigi 🥲 ? Apabila sya bawa checkup ramai yang terkejut dia belum tumbuh gigi 🥹 . Saya sbgai ibu ada rasa tertekan sikit apabila banyak persoalan dilontarkan terhadap saya 😔 .#firstbaby #pleasehelp #ingintahu

5 Balas

Hi mummy jesse. Saya dr aisyah, dr gigi. Honestly, anak saya yg 1 tahun 4 hari pun baru tumbuh gigi bawah yang pertama. Nampak sikit je. Saya pun risau jugak tak cukup calcium ke apa. I know as a mother, kita risau bila anak kita tak ikut milestones yg ditetapkan. But gigi akan tumbuh jugak, cuma cepat atau lambat. Setiap baby ada masa dia untuk tumbuh gigi. Ada yang saya pernah jumpa, 2 tahun pun tak tumbuh gigi lagi. So, trust the process. And checkup 6 months with your dentist :)

Beli teether haakaa sis, in sha Allah mmbantu. Baby sy 11 bulan belum ada gigi, sy bagi dia gigit tu. Tp kena prepare mentally ya. Sbb lepas je sy bagi dia gigit tu, dlm sebulan 4 biji tumbuh, huhuhu. Berat susut, xnak makan, merengek time teething tu, kejap demam kejap ok 😩 tp alhamdulillah, skrg anak sy tu dah 2 tahun 6 bulan, gigi dah byk heheheh & skrg, adiknya pula yg buat teething haakaa tu, alhamdulillah, hrga mahal tp tahan lasak! 😌😂

Siapa yang terkejut tu awak? Nurse dengan doktor ke? Kalau nurse atau doktor yang terkejut tu pelik la😅 sebab normal je. Selagi anak awak belum mencecah usia 18 bulan, awak tak perlu risau. Masih ada masa lagi. But after 18 bulan tak tumbuh gigi yang pertama lagi, kena refer dengan dentist ya.

1y ago

ha ah , nurse ngn doctor 🥴

ia.normal.jika ank lmbt tumbuh gg .mcm ank sy dlu pun lmbt tumbuh gg☺️

normal..kalau dah setahun 6bulan masih xtumbuh gigi tu kene refer pakar

1y ago

trima ksih info 🥹