Baby garang

Normal ke baby garang suka marah marah? Contoh bila sAya pakaikan pAmpers, dia jerit jerit taknak pakai pastu suka pukul muka orang depan dia pastu bila main apa apa jerit meronta ronta nak dilepaskan. Normal ke? Sumpah saya penat urus anak sorang sorang 🙃🙃 #firstmom #ingintahu #ingintahu #ingintahu #ingintahu

18 Balas

Aww, normal sis. Sometimes bile kite penat lagi rasa cam nk marah je bile dia buat cmtu. Saya ad terbaca, kalau anak buat sesuatu yg kite xsuka. Terus amik benda/halang dari dia buat. Contoh dia pukul kite dgn barang, terus ambil barang tu, dia pukul dgn tgn, pegang tgn dia dan ckp jgn pukul, mommy sakit. Buat berulang kali dgn penub kesabaran 😅 sakit mmg sakit, tapi lama2 anak tau, oh, cannot do this action, nnti mommy sakit. Saya mula2, saya pukul dia smula tapi slow lah, just action, makin menjadi2 dia pukul and berkasar dgn kite. Tapi bila sy start buat cara halang dan ckp, mommy sakit, no no. Slow2 dia faham. Ada masa dia terlepas sebab terlampau excited or geram, tp dy akan tiup or kiss kite balik, and dah slow2 tak buat kasar. Take time sis, tapi insyaAllah jadi. Saya perasan, if kite ajar kasar, dy akan kasar, if kite ajar lembut, dy akan lembut. Awal2 ni mmg byk dy terpukul ke apa, sbb dy xreti express, so mommy yg tunjuk k. Oh ye, paling penting bile u penat, n baby buat hal, klu ada org lain, bg baby main dgn org lain dlu, sbb time kite penat mmg otak kite kadang not functioning well. So better rest n reset otak balik. My baby now almost 2yo, baru masuk fasa nk hyper je memanjang, tapi dh fasa slow2 xpukul2/gigit2. This phase mommy, sebenarnya kite yg kena uji 🥹😅 depa tgh belajaq dari kita. Bile mommy penat, seek help k. Seriously postpartum struggle goes beyond yearssss. We can do this!

anak saya pulak bila pakai kan pampers pusing merata..cepat pusing merangkak semua... penat jugak kdg kebas tgn pun tawakkal ja..semoga Allah lindung..niat kita nak jaga anak .tmbah saya ni anak penantian 11 thun kawen baru dpt .just kita enjioy the moment jaga anak .rezeki kita jaga anak dpt tngok anak membersar..sabar awak be strong..bincang dgn suami dia balik kerja uruskan sama² atlist ringan beban.. tp saya kdg² masa bg pakai baju ka pampers .. nyanyi dkt dia..bg dia focus ke saya mulut saya..suara saya buat lain²..dan sebut nama dia..kdg nyanyi lagu didi..yg dh siap mandi..kdg nyanyi are u sleeping?..haha mvm² jugak..kdg xteringat..layan ja penat tu cepat2 bg pakai pampers dgn baju..kalau bg pakai baju tu..mcm meronta jugak..pakai pampers tak mcmtu..baby saya now 9m this month..dia memg suka berdiri..bg pakai pants..cepat sikit..dr 7m..sebab dia suka buka lepas bubuh clip tu...hehe setiap anak ni mcm² Ragam.. semoga sis be strong..kdg² bila luah apa terbuku tu rasa lega sikit..tp iita kena do something to change something and try something..hehe..

normal kot. ank sye 9mths 😂 dr kecik suke taril rambut Kakak die... die mkn sekejap je die dduk diam then bgun dr highchair. bukak lagu didi n friends or zikir die duk diam or bg ape2 utk pegang bru duk diam 😅 didi n friends tu lagu je tau bkn kartun... die nk dgr je 😂 healing utk die main2 x suke diganggu jd rimas tp die main dgn kakak die.. cume xle lebih2 kacau die ... kalau die mengantuk atau overtired haa 2x ganda perangai die marah2 tu pakaikn pampers semua die xnk mengamuk.. die nk tido je..

Awak penat ni mommy. Seek for help from your husband or family members. Sebenarnya bukan baby yang garang. Itu memang nature baby. Cara baby communicate dengan kita sebelum dia pandai bercakap. Tapi sebab awak penat tu yang misinterpret. Please jangan rasa anak tu awak yang kena uruskan sorang sorang. Talk to your husband okay. Be strong 💪

3w ago

Ye sis saya tinggal semdiri

ada bg anak tgok kartun tk. cuba kurangkan kartun. pstu check balik kartun apa dia tgok. kdg budak terikut dlm cerita kartun. mcm anak sy suka merajuk. sy prsan yg sy ada buka omar hana ada part hana merajuk sebab mak dia layan raju🤭 tktau la ada kena mgena ke tk. klau tk bg apa anak nak dia mrajuk tutup muka kt sofa

3w ago

betul la mamy sama mcm my baby .. hehee setiap kali tgk omar hana . mesti ikot ape yg hana buat.. hahahaa

saya dan suami bergilir jaga sampai ank laki saya 7bln dri pagi smpai ptg abah abah ank saya pandai sebut mak abah dia mengantuk ja bebai sbb saya suka tahan dia tk bg tido bg tido dia nnti nk p main,saya pernah ckp kat suami ank ni ank kita kita gilir jaga sama sama nak ank kan.nasib lah suami fhm

3w ago

Yeke, sayangnya kami ldr

haha. sabar jala. ank sy pun agak mencabar. suka tarik rambut . kdg time mandi marah2 tak suka kita jirus dia. dia mmng msuk tandas nak main paip air je kot. bila dia marah lg sy jirus banyak hahah seronok kacau.. pstu sy cuba bg dia terleka. bg dia berus gg comel trus ok boleh jirus 😂😂

3w ago

Hahah ye awak anak saya suka marah gak, tapi sekali dengan badan suka gerak gerak cam ikan keli bila kita halang dia main apa apa, maybe sebab dia besar la eh so dia kuat tak macam baby baby lain

normal sis.. sbb dia blm boleh communicate apa dia nak..huhu..slowly Kita ajar/tunjukkan dkt dia apa yg blh & tak blh, ataupun blh buatkan aktiviti tu fun utk dia (cth: nyanyi2 lagu, mcm lagu put your pants on drpd mrs Rachel . biasanya bdk2 suka)

3w ago

Thankyou awak 💗 type time emo semalam

Normal kot anak saya 9 bulan pun mcm tu pakai pampers susah kadang tu die jerit mcm kena pukul.. dia x suka berpegang suka bebas bergerak tapi tu laa kadang habis kucing dikerjakan..

3w ago

Haah sis anak saya 13kg, susah gila pakaikan pampers sibuk nak lari 😮‍💨

normal sis. biasanya tu sifat budak yang strong will. dia nak apa yang dia mahu. tu cara dia "berunding" memandangkan dia belum pandai bercakap.

3w ago

Tapi yee dia nak apa yang dia mahu, kalau dia nak memang dia nak, kalau ambil dia jerit 😮‍💨