BABY GERAK PERLAHAN

normal ke 34week , terasa baby gerak slow je . biasa pagi pagi dia da bangun and aktif , pagi ni dia tak gerak , saya kacau baru dia gerak , tu pon slow je . #anakfirst #pleasehelp

6 Balas

jaga timing makan, breakfast jgn skip, cuba mengiring ke kiri n tekan sikit perut tu. Makan manis atau minuman sejuk/berais, kalau dia godek2 balik inshallah okay laa tum biasa 32w keatas dia akan gerak sopan2 sbb keadaan kt dlm dh sempit untuk dia. Tpi ade benda kena pantau ye sis. 34w walaupun baru tpi tkut ade risk lain. 1. pergerakan baby ckup 10x. kalau terlalu slow dia gerak, terus je ke emergency nnti diorg check level air ketuban, ctg baby, tali pusat blablabla. at least tau keadaan baby tkpe dh. 2. leaking air ketuban (leaking ni dia rse mcm period. tetiba je keluar) kalau ade leaking terus ke emergency. kalau airbletuban kurang baby boleh jadi lemas. 3. ade rse contraction kerap ke tk? kalau kerap, red alert. terus ke emergency.

Cuba puan makan benda manis atau minum air sejuk dan tunggu dalam 10 - 20 minit macam tu. Kalau lepas tu dia aktif means okay lah tu InshaAllah. Tapi kalau puan still was2 boleh je puan pergi klinik atau hospital untuk cek. Sebab kalau berkaitan dengan pergerakan baby ni kita tak boleh nak ambik remeh.

Better puan pegi clinic or hospital je terus. Kalau ada apa apa boleh detect awal

normal kan sbb baby tgh mmbesar sempit 😁

normal

ya itu normal

2y ago

kalau saya nak pergi klinik tanya bole ke ?