Benci pregnancy

Normal ka benci pregnancy? Mula2 tu happy sangat2 tapi lama2 kena pantang makan, kurang kan activities, byk benda tak boleh buat, tak boleh pergi. Jadi mcm benci sangat2. I’m an outdoor person. Masuk 2nd trimester byk benda husband tak bagi. Nak pergi camping tak boleh. Pantang masuk hutan nanti ada yang tegur. Ada kah ini mentality malaysia? I byk kawan luar negara yg dah ada anak yg buat byk outdoor activities masa diorg pregnant asal kan jgn melampau sangat. Sihat je anak diorg. Bentuk badan pun kembali cantik.

4 Balas

Jangan sesekali nak samakan pengalaman mengandung awk dgn org lain, treat kandungan kmu mcm kmu punya je sbb semua org xsama. Mgkn suami buat bgtu sbb dia risau sangat, lagi2 klu first pregnancy. Lebih baik buat benda yg x berat daripda buat benda2 yg berat then sesuatu terjadi menyesal xde guna da. xperlu nak dikaitkan dgn mentaliti negara sendiri. Kita dah pndi fikir, sy sendiri pn rasa pantang hutan smua tu mcm karut tp bila kita pndang dari sudut lain ada baiknya jg kita ikut pantang tu sbb apa, kita tak tau pn ada apa dekat hutan tu cthnya ular, serangga, dsb. Org mengandung kemampuan dia dah xsama dgn org xmengandung kita jdi cepat letih. Dah klu nak masuk hutan jadi apa2 sendiri nak kena tanggung la. Nak buat aktiviti outdoor tu boleh tp buat berpada2 ingat kemampuan. Tp klu suami x bagi or x benarkan baik ikut je, ada hikmahnya tu. Xperlu nak benci rezeki yg diberi Allah ni psl benda ni je, dah pndi fkir kot. Salam

bagi saya , depends pd diri.. kalau rasa bada kita kuat then buat je .. kalau rasa penat stop .. mmg mentality sesetengah orang macmtu ini tk boleh tu tak boleh .. macam saya.. anak 1st saya buat ap yg saya suka makan ap yg saya suka .. orang kata no durian no air tebu blablabla tapi kalau dh saya teringin saya makan je suami pun tkde nak larang2 and dah pesan dekat dia spya cakap dengan fmily mertua jangan bising2 apa saya nak buat .. sebab lain orang lain .. kekuatan badan masing2 .. sy mmg lasak dan sy berfikiran kalau saya suka buat sesuatu saya buat je kayuh basikal pun saya kayuh jgk slow2.. duduk saja pun tak boleh jugak .. ajak suami mancing apa smua enjoy je ❤️ depends dngan diri .. jangan benci pregnncy tpi benci orang yang buat kita semua benda tak boleh and melebih2

herm org pesan sbb risaukn awak tmbh lg suami awak, klau apa² jd pada awak dia yg susah.. awak muslim? klau.muslim jgn kata bgtu..Allah nk uji sekjp je.. mcm² Allah blh uji.. trm lh hadiah dan amanah dari Allah.. nk buat apa² blh asalkan tidak berlebihan.. nt dlm pantang pun kena berehat nk pulihkn blk tenaga..darah dan air yg hilang dlm badan..lpas pantang luka.. badan semua dh sembuh awak nk buat apa pun buatlh.. dlm pantang pun x duk diam jgk kita ni..ulang alik kk hari² check ibu & anak..klau kena teruk kuning anak ke hospital plk.. tp ikut awaklh klau nk bt blh je cuma berpada pada.. bawa buku pink kemana yg awak pergi sbg persediaan..🙂

faham. saya pon rasa kehidupan berubah lepas pregnant. tapi saya enjoy je moments mengandung ni. tak boleh samakan masa kita sihat slim zaman bujang dulu tu. saya rasa buat masa skrg maybe tak perlu bercamping, just trekking yg x payah bermalam dalam hutan. at least takde lah rasa tinggalkan aktiviti dulu. apa pun saya rasa kita kena dgr nasihat suami. dia x bagi sbb dia sayang wife dan baby dalam perut.