Baby umur 3bln lebih batuk, gi kk xde ubat korang buat ape?

Nk try beli cough relief patch boleh x utk baby? Kesian tgok dia batuk.. Sapa pernah pkai cough patch tu berkesan x? Boleh share pengalaman sapa2 pernah guna? Baby umur 3m 13d

2 Balas

anak sy 3bulan lebih aritu sakit selesma dgn batuk. sy beli cream tropika baby cm tak jalan. last2 bawa anak pergi hosp swasta. ambil darah, cek apa semua.. tahu2 ada jangkitan bakteria MYCOPLASMA d bhgn paru2. sbb batuk da sebulan. tu doktor kata x elok2 batuknya sbb bakteria ni. 1st dgr nama bakteria tu. then sy refer ke hosp gov. kena bg ubat antibiotik dan ubat titik utk hidung. skrg batuk anak da ok. zaman skrg mcm2 la penyakit. kena hati2 klu ada anak kecik. #SekadarKongsiPengalaman

7mo ago

ambik darah utk detect sama ada influenza atau bukan. kuar result, ada jangkitan bakteria mycoplasma bhgn paru2. dpt ubat antibiotik dgn ubat titik bhgn hidung. antibiotik tu 3 hari je boleh mkn. setiap 8 jam. lepastu kena buang. mmg on time sy bg anak mkn ubat. lepas mkn ubat, sy bagi anak susu (breastfeeding). hari ke-4, pantau je. batuk ok sikit.. seminggu cm tu da hilang.. sambil2 tu tiap kali lepas anak mandi, sy sapu cream tropikal kat baby bhgn dada dan belakang. hidung dia, bila perlu je baru letak ubat titik..then sedut hingus dia..rasanya cm 2 kali je sy buat. yg penting, kerapkan penyusuan kat anak. alhamdulillah anak da sihat.

ank sy batuk sy gune wagas oil roll..die muntahkan kahak skali susu.. alhamdulillah kejap je ilng batuk dgn izin Allah