Nak tahu solution dy camne

Nk tnye..ramai tak momy2 dlm nie smenjak pregnant nie kn...dy gatal2 dkat miss v kte??momy2 buat ape jer ye nak suruh hilangkn kegatalan tu??? Nk kate ad bnyak keputihan..keputihan pn kurang..tpi gatal2 tu ad

7 Balas

1st boleh cuba check keputihan. ada stgh mommy dkt luar mmg nampak xbanyak. tp sebenar nya keputihan banyak dlm vagina. bila doctor check baru nampak. kes ni mcm sy luar xbyk bila doctor check rupa nya byk gila. dan sy ada gbs&candida. awak ada pakai pantyliner ke? boleh follow tips dr doctor izzat ni. doctor sakit puan Tips untuk wanita yang selalu gatal-gatal pada faraj ( tanpa ada discharge - lendiran ) ✋Jangan pakai sabun, bubble-bath, deodoran, pencuci wanita, vaginal wipes atau apa jua produk - selain yang diberikan oleh Dr. Sebaliknya, bilas faraj guna air mandian sahaja. ✋Kalau kulit faraj pedih dan sakit kalau terkena urine sendiri, lepas kencing cepat-cepat bilas faraj dengan air suam ✋Bilas faraj tu gentle sahaja. Tak perlu beriya berus atau sental. Takyah la pakai vaginal scrub. Pakai scrub kat bahagian badan lain takpe. Simpan berus dawai tu untuk berus lantai rumah. Yang beriya menyental faraj dah kenapa ? ✋Takpayah pakai sabun bunuh kuman (antiseptic) masa mandi ✋Pakai seluar dalam yang longgar, pengudaraan yang baik serta jenis cotton ✋Basuh seluar dalam guna air je. Pelembut pakaian, sabun detergen boleh merengsakan kulit juga. ✋Bila cuci rambut tu, pastikan syampoo tu tak meleleh kena pada faraj. Kalau basuh rambut kat sinki lagi baik. Ada yang pakai syampoo dan sabun badan sekali - elakkan ! ✋Kalau ada lendiran faraj ( keputihan ) pegi jumpa Dr. Jangan amek produk/suplemen/jamu untuk rawat keputihan

10mo ago

ini mmg tepat

1. bagi tahu Dr 2. kalau ada gbs, mungkin tiada symptom, mungkin ada gatal. walaupun tiada keputihan. 3. guna ubat yg dr bg 4. guna sabun head to toe baby/ sabun kulit sensitive sahaja, jgn guna shower cream antibacterial atau yg jenis wangi 5. lepas bersama, terus basuh kemaluan jgn biar. 6. lepas mandi atau kencing, lap dgn tisu atau guna hair dryer. sbb kalau ada jangkitan kulat, kelembapan akn menyebabkan lagi teruk jangkitan tu. 7. tukar pantiliner setiap 3 jam 8. makan yougurt setiap hari

saya pun mcm tu la haritu, last² gi kk sbb xtahan sngt. nak memandai, risau sebab tgh pregnant kan, xleh nk buat mcm x pregnant. doctor amik sample keputihan, esok baru tahu result sbb ada appointment. sementara tu, doctor akn bagi ubat mcm pil untuk dimasukkan dlm vagina. sekarang pastikan bawah sentiasa kering dan jangan pakai pantiliner dan jgn guna pencuci miss V, nanti makin gatal.

sye dr trim 3 smpai la skang lps bersalin still ada gatal2 kt miss v tu. sye guna putik telaga dara by bonda rozita punya. tp sye pakai bile btul2 gatal je. kalau gatal skt2 tu just bilas dgn air biasa je

cuci ms v tu bersih2 sis. seluar dalam kerap tukar.. minum yakult pribiotik. nanti keputihan kurang

Saya guna garam Himalaya tu, Alhamduillah berkesan..

9mo ago

rendam dgn air suam ke sis

kne inform nurse.. tkot ade infection..