Asid folid

Nk tnye,klu mcm dh 16week bru nk amek folid acid xpe ke😢sbb sjnis tkot mkn ubt,bau ubt tu pn dh nk mnth😢risau pulak sbb ad trbca post yg scan bby dy xdk pembentukkan tmpurung kepala#ingintahu #firstbaby #pleasehelp #bantusharing #seriusnanya

13 Balas

saya jenis alahan teruk bila makan acid folic . masa anak pertama terlampau teruk sampai doktor kata orang dulu tk ambik semua bnde nie . kalau kt atas tuh nk bagi sempurna atau tidak tuh semua kehendak dia . sekarang second baby 10week . Masa baru tahu mengandung 5week try makan jugak acid folic . Auto tumbang 3minggu tk boleh nk makan sakit kepala teruk sangat nk tidur jeee . admit masuk air dengan ubat dan ambik makanan yang ada asid folid macam buah atau susu HL . Selebihnya doa dan tawakal .

3y ago

aamiin🥰semoga dprmudahkn oleh-NYA

Dah dikira lambat, tapi consume lah sekarang daripada tak ambik langsung. Untuk orang yang dah berkahwin & rancang untuk pregnant, patutnya kena consume folic acid dari awal perkahwinan / sebelum kahwin. Untuk yang tak expect pregnant pulak, kena start consume dari first day bila tau pregnant. Sebab time awal2 preg tulah paling penting, janin baru nak terbentuk. Dekat situ yang menentukan whether janin sihat / cacat / etc

3y ago

semoga xdk ap ap la kan.semoga bby sihat sempurna

Jangan risau sis doa banyak ii dan pksa diri makan asid folik (obimin) jangan skip ii lagi kwn sy dlu pun pregnan anak kembar tp x pegi klinik x makan apa vitamin pun syukur puji tuhan baby sehat tp sy x la galakan utk x makan vitamin sebaiknya paksa diri 😍 jaga pemakan byakan makanan sehat sayur sayuran buah buahan yg elok utk ibu hamil god bless ❤️

3y ago

okey sis tq yer🥰🥰semoga xdk ap ap la

Makan je terus. Kalau tak lalu makan yg complete punya, amik je dulu folic acid appeton tu kecik je. Tambahkan lagi dengan makanan tinggi folate. Kena jugak paksa diri tau. Kita ada bawa nyawa lain dalam rahim kita, so kena ada rasa tanggungjawab nak jaga dengan baik. Ok sis?

3y ago

a.ah,nk yg jnis knyh🤣sbb bab telan ubt ni mcm pyh skit

Sy 18wk makan maltofer.. Rasa coklat leh kunyah tp actually dia da bau jugak. Sis minum dgn jus buah klo rsa nk muntah. Mcm sy minum ngan sunquick manga/blackcurrant 😹 smg dipermudahkn segala urusan mommies2 semua dan baby membesar sihat sempurna InshaaAllah aaminnn 🌹

3y ago

aamiin aamiin untuk semua 🥰

mesti sis cuak status yg smlm tu kan. makan byk ikan, minum byk susu dan buah buahan sis. tapi sebolehnya telan lah folic acid yg kecil tu sis. risau benda lain jadi nanti.

3y ago

cuak gila😢tkot risau pn ad,td bru suh suami belikan vtmin yg maltofer tu,hope xdk ap ap la

Folic acid brand Hovid tak ada bau lgsg. Try dulu sepapan. Kalau tak boleh telan juga, makan je real food yg contains folic acid and such.

3y ago

Dua2 elok sis, tapi kalau nak lagi elok saya rasa sebelum makan, time perut kita tgh kosong. Time tu ubat akan meresap baik punya dlm badan👍🏻

kalau rasa susah nak telan ubat, try telan dengan air oren. macam saya telan zincofer & asid folic dengan air twister. 😅

3y ago

haha,mslhnye zincofer tu besor sngt ubt nye🤣

Awak makan folic acid brand appeton pun okay, tak ada bau. In shaa Allah boleh cuba.

3y ago

sure eh xdk bau,haha sy ni xleh bau pepelik auto mnth

kandungan dah makin mmbesar better amik full vitamin mcm obimin or ganilia .

3y ago

tp klu kita bnyk mkn bnda khasiat mmbntu jgk kn