labour room

nk tnya,mcm maternity pad tu kita nk kena sekali kn ke packing skli dgn bju baby utk dlm lbour room? atau kita kena asingkn brg baby utk LB dan ibu utk LB?

18 Balas

normally mana2 hospital, lepas selamat kita bersalin (normal / czer) nurse akan pakaikan terus pad yg hospital punya. lepas kita ke katil. maybe pad dah penuh, kita boleh suruh nurse tukarkan pad. atau kita p je toilet dan tukar sendiri, pun boleh. cuma.. jangan laa pegi sendiri kalau masih pening2 lalat tu. risau kut jatuh. boleh je ajak nurse untuk assist kita ke toilet kalau kita ni sorang xde yg teman. mcm saya, saya beli je pampes dewasa yg jenis seluar. saya pakai yg tu. walaupun ada dijual kat kedai, pad jenis seluar tu.. tapi harga dia agak mahal. berbanding pampes dewasa yg jenis seluar tu. lagi selesa tau. 1st dat lepas bersalin kan, darah agak banyak. so pakai tu mmg tak bocor. yakin dan selesa nak baring ke kanan atau ke kiri. tak malu dengan orang yg dtg visit. sebab tak bocor kan. hehehe. uh ya, lepas baby dah keluar biasanya nurse akan pakaikan pakaian hospital dulu. but sometimes nurse akan tanya baby nak pakai baju sendiri atau baju hospital. pampes baby pun diaorg akan tanya juga. bg saya pakai je baju hospital dulu. tapi bila dh nak balik, nurse akan mitak baju sendiri untuk ditukarkan. 😊

2y ago

ok thanks.. baru tau😁..camni lagi mudahkan..sbb kalau tandas hospital ni kalau boleh nak cepat² bersihkn diri dan keluar.

macam pengalaman saya bersalin secara e-ceaser , kalau baru keluar dewan bedah pad tu semuanya misi yang sediakan sebab masih pening ubat bius kan , saya kena ceaser malam keesokkan pagi tu kalau misi dah cabut tiub air kencing tu barulah misi suruh perlahan2 cuba bangun kalau dah start berjalan barulah tukar pad sendiri taktaulah sebab masa ni saya bersalin musim pkp suami memang takleh teman kecuali kena tolak kerusi roda tu suami boleh masuk , sekarang taktau prosedur macam mana pulak ..

2y ago

tiub kencing pasang tak sakit tp ngilu sgt.. huhu

Baca Yang lain2 hospital sediakan ya. Pengalaman saya dlu, beranak walk in putrajaya. Saya asing kan brg saya Dan Anak. Nurse Xda pun Pakai kan hospital punya, Dia yg mintak pad Kat saya. Saya tunjuk je Dlm bag. Dia Yang ambik Dan pakaikan. Mungkin yg ke2 ni, saya sparekan dalam bag document 1 keping. Senang Dieorg nak capai Nnty.

kalau hosp area sy nurse pakaikan pad.yg hosp punya,yg ikat tali. bila dah bole balik ke katil nurse suruh kencing dan ganti pad yg kita sndiri sediakn. baju baby kalau boleh bawa sekali dlm LR. tp sy tak sempat sediakn,nurse ambik dlm beg

masa nak masuk lb nurse akan minta baju baby dan pampers saja...kain bedung hospital punya.. nurse akan pakaikn pad hospital dulu lpas bersalin di lb.. klu penuh kita yg tukar sndri dkt wad ☺️☺️

sy msa bersalin ank pertama lupa bwa pad. terpksa pkai pad hsptl. seksa😂. brg ank elok ja lengkap. brg ibu pula yg xlengkap. semangat sambut ank pertama punya pasal😂

Brg baby je bawak masa masuk labourroom Kita smua lepas bersalin nurse akan pakaikan cawat tali tu 😂 Nnti dah masuk ward kita kena tukar sendiri pakai y kita punyaaaa

Bawa sekali ke dalam LR. Tp daripada maternity pad beli pampers dewasa lebih selesa dan covered. Tak risau pasal bocor. Beli je apa2 brand, jenis pants. Sy beli tena pants.

ayah sye terbelikan mak sye pampers yg salah,yg jenis pants tu.. ayh sye nk bg kt sye..bole ke buat ganti pad lepas bersalin nanti..sye mmg tgh jimat2 ni😂

Asingkan. Sy haritu nurse minta pad dia tlg pakaikan. Nanti nurse lain dtg minta pakaian bayi bila Dr dh siap cek baby & baby pun dh ok.