ikan kembong

Hi all.. Nk tnya sikit...pregnant blh mkn ikan kembong?

14 Balas

Boleh makan, tapi 1minggu sekali saja. Ikan kembong termasuk ikan yg tinggi merkuri, waktu hamil di sarankan jangan makan lbh dr 1x seminggu (Golongan ikan yg tinggi merkuri termasuk sardine, salmon, tuna, mackerel)

4y ago

Kembong itu ikan mackerel juga sis. Haha. Makan sikit boleh lah.

Ikan kembung tu ikan macherel kan? Kalau ikut pembacaan saya, ikan macherel jenis ikan tinggi merkuri, jadi agak berisiko utk org pregnant. If nak makan juga, boleh cuma jangan selalu. 🤗

Boleh sis.. Kembong ni species mackerel yg kecik, hidup pon dilaut yg cetek, so kndungn merkurinya rendah berbanding king mackerel yg hidup lebih lama dan dlautn dlm.

Boleh je sis nak makan apa² pun seblm berpantang.Atas ketahanan tubuh masing² 😊

Yeke ikan ni xbrp elok utk org pregnant? Sbb baru tau, slma ni bedal je ikan apa2😅

4y ago

kecuali ikan pari. ikan pari tak boleh

Hi sis you can eat Ikan Tenggiri or ikan Selar.

Bleh je..walaupn kita preggy pn kembong.ahhaha

kenapa pulak tak boleh sis???hahaha

Ya boleh takda masalah pun