Bawa anak keluar

Nk tnya ibu2 biasanya bawak ank kluar jalan2 / masuk mall pada usia ank brpa bulan yea ?? Selalunya try bawak ke mna dulu yea ... #firstbaby #ingintahu #1stimemom

2 Balas

Kalau nak kenalkan anak dgn environment baru, tgh musim2 covid ni, kalau boleh elakkan dulu pegi tempat yg ramai org. Kalau nak pegi pantai pun contohnya, pegi masa pagi2 masa kurang org. Lebih selamat pegi tempat terbuka daripada tempat tertutup macam kat mall lagi2 kalau ada anak kecik yg usia bawah 2 thn. Sebab baby ni organ dia banyak tak matang lagi. Sistem imuniti dia pun baru nak start develop. Kita tak tau tahap mana imuniti badan dia walaupun dia cucuk vaksin ikut jadual. Setiap anak berbeza tahap imuniti dia. Sy mula bawak anak pegi public macam jln2 kat mall pun bila usia dia dah 6 bulan itu pun jarang sangat. Sy lebih suka bawak anak ke tempat terbuka dan kurang org

sy tgk skrg mcm ramai je bawak baby 3-4 bulan. yg kecikk lg mcm baru berapa minggu lahir pun ada. rasanya ikut pada diri puan jugak. cuba bawak ke mall hari dan waktu orang tk ramai. kalau tk pun pilih pergi tmpt terbuka, lebih elok