hcmc anemia

Nk tanye mommy2 kat sini sape penah buat test ni? Keputusan die camner?

1 Balas

Hcmc anemia tu hypochromic microcytic anemia. Hypochromic(sel darah kelihatan pucat-tnda kurang zat besi), microcytic(sel drh nmpak kecik dr size normal). Byk diagnosis hcmc anemia ni plg common kurang zat besi/ thalassemia. Doctor biase akn ambk level zat besi dlm drh utk diagnose Sy punya iron level rendah. So hcmc anemia dsbbkn kurang zat besi(mmg kurang mkn sayur n x mkn daging merah)

5y ago

Ooo.. Tq sis bg infonye..