SPD (symphysis pubis dysfunction)

Hi, nk tanye dekat sini ada sesiapa pernah/sedang mengalami SPD (symphysis pubis dysfunction)? Rasa susah nk berjalan dan bergerak masa tidur sbb kesakitan di bahagian tulang pelvis.. Saya dh dekat 2 minggu sakit.. Ada cara x nk kurang kan?

2 Balas

Tu normal in certain pregnant woman sbb hormon relaxin yg relaxkan otot2 pelvis sbgai persediaan utk bersalin. Utk krgkan boleh la buat exercise kuatkn otot mcm kegel. Pstu boleh tuam dkt bahagian ari2 dgn warm pack

5y ago

Thank you for the tips, nnt sy cuba.. Ada org kata sakit smpai bersalin, harap2 semuanya ok nnt..

Sy pon dh 2bulan rsa mcm awk tu.. Sy dlu igtkn smentra je.. Akan rsa mcm tu smpai la dh brsalin..

5y ago

Ituulah, ingt sekejap.. Harap kite kuat lah tahan sakit smpai bersalin.. Kandungan br 23 minggu