Tukar tempat checkup buku pink

Hi nk tanya, saya First mom. Saya nk tukar kk dari perak ke kl sbb pindah. Mcm mna yea proses dye? Hanya sekadar inform nurse di kk perak ni sahaja ke? And mcm mna kita firsttime nk gi kk yg baru kita tukar tu? Kene gi kaunter dye bagitahu apa or mcm mana? Siapa ada pengalaman tolong saya. #firstmom #ingintahu

9 Balas

saya x pernah lagi pindah kk sbb pregnant .cuma dulu sya pernah follow up utk masalah thyroid dekat kk. dulu sya akan call dlu kk dekat dgn tmpat sya nak pindah tu utk tnya peosedur .lpastu inform kk tempat sya follow up sebelum pindah tu . jadi nnti nurse/doc akan bgi la dokumen atau rekod2 yg diperlukan .sorry contoh ni lain sikit sbb tpi blh la nak apply

1w ago

Ouhh, xpe. Menjawab jgk tu, baikk. Terima kasih yea utk info tu. Semoga dipermudahkan segala urusan awak.

pengalaman tumpang check up sye penah... sye bgtaw kk sye check biasa ckp sye nak bersalin negeri lain.. lepas TU sye call kk yg akan sye pergi nanti TU dia Tanya duduk mana... saya bgtaw tmpt sye duduk.. dia bgtaw hari ape je boleh datang jumpe nurse nama apa. try call..kalau xde yg pick up mse awak call awak kene walk in tanye .

Inform nurse in charge awak. Nanti nurse akan sediakan necessary documents. Dah sampai KL nanti, pergi KKIA berdekatan dengan alamat rumah. Cakap nak continue antenatal checkup. Bawa buku pink yang sedia ada. Nanti nurse KL akan bagi tarikh temujanji kat awak.

1w ago

Ok. Terima kasih atas perkongsian itu. Semoga dipermudahkan segala urusan awak yea.

Hai, kena inform nurse KK di Perak utk dorg take note lepasni dah tk perlu follow up. Dkt tempat baru pun kena tau KK zone mana dan kena inform KK situ jugak utk follow up appointment baru sbb dorg tak ada rekod kita.

7d ago

Sama2, semoga dipermudah urusan sis jugak ya😊

sya dari jb tukar pi penang ... sya bgitau klinik jb lps tuu klinik jb call klinik png ckp yg sya akan dtng situ ... lps tu depa akan buka buku baru utk kita kat sna lps tuu just pi mcm biasa utk checkup smua

gtau nurse kk perak tu awk nk pndh kl. nti drg akan contact kk trdekat dgn tmpt tggl awl kt kl.. kat kk bru kna dftar jgk. gtw je dorg bru pindah kl and nurse situ dh thu. nti drg akn bgi turn mcm biasa dh

inform je nurse, call boleh walkin pn boleh utk appointment & apa2 yg diperlukan.. sy pernah tukar kk & tumpang kk. tukar dr kk johor ke kk kl, tumpang kk kat kampung

mcm saya dulu, just inform nurse yg in charge of kita. then call KK yg jaga kawasan kita pindah tu, dia akan setkan appointment untuk next check up.

1w ago

moga selamat & sihat sentiasa momy & babynya 🩷

sy pernah. bgtau je nurse kt kk skrg. pastu kena call kk tmpat baru utk next appointment