Help please mom

Hi nk tanya normal ke 33w tiba tiba loya ngn nk muntah? Kdg rasa nyeri perut tp jap je. Lame dh xde alahan. Lepas 16week aritu. Risau plak. Ke nk bersalin dh?😭😭😭 ke kontraksi palsu

3 Balas

Hi Sis.. Kalau Muntah TAK teruk & TAK disertai tanda2 persalinan (pecah ketuban/kontraksi yg kerap sangat/tekanan kat panggul/gerak baby kurang) so NORMAL. Sebab Trimester 3 Rahim makin besar so klo makan banyak boleh jdi loya nak muntah jadi sis Kena makan portion sikit2 tapi kerap ye, sis kena Rehat cukup2, minum air kosong banyak2 & Elakkan mana2 yg buat sis jdi loya. Kalau sis Muntah dlm sehari banyak kali / diarrhea/ sakit kepala/ dokter sebelum ni ada cakap sis Pre-eklamsia kena terus pi jumpa DOKTER ye. Moga Info drpd Saya Membantu 🥰

Jika pernah ada alahan trimester satu kdg alahan akan kembali trimester ketiga itu bg setengah org. Normal nurse kata. Tk rest

normal