AWAK DAH TAHU KE JANTAN KE BETINA

Ni soalan yang ditanya masa dokter pakar kk segambut scan perut sy. Sy touching sikit bila dengar, sbb tak boleh ke ckp elok sikit, anak sy ni dh lama sy tunggu.. bukan anak kucing.. #sekadarluahanhati

22 Balas

Ni lah mostly yg kne hadap dekat kk..maybe dorang dah terlampau ramai kot nak layan..nak ckp dorang penat tapi sama je pegi pagi kne pegi petang pon kne..pastu ckp kita ni ade darah tinggi lah ape lah..dah kalau kne hadap layanan yg rude mcm tu ibu yg tak mengandung pon stress..ni lah salah satu sebab knape saya dari gov tukar ke swasta..alhamdulillah ade rezeki lebih untuk anak..tapi untuk org yg tak mampu terpaksa lah hadap kn..dorang kne tukar lah attitude dorang..

sy pnh berurusan dgn seorang nurse yg mmbahasakan si ibu2 ni as 'kau'. dia org semenanjung,.gaya ckp mcm org kl gtu... (kejadian di penang)..soalan mcm 'nama ko sapa?, anak ko dh boleh balik' what the fish.... apa punya behaviour la staff nurse tu... same goes utk post ni. dorg kurang ilmu gamaknya cara nk bercakap dgn org

8mo ago

btul.....keje gov bukan tket utk jd rude!!

nurse orang Kelantan kut? dan tak reti nak translate ikut bahasa surat. sbb org Kelantan mmg lelaki atau perempuan dia panggil jatey dan tino = jantan dan betina. Btw sis boleh pun tegur saja nurse tu xperlu umpat blakang2. Tegur direct saja. Ckp kat dia, sis nurse, jantan betina tu utk binatang. Sy xsuka sis panggil mcmtu. haa kan mudah tu

family saya org penang dan ada panggilan tok su jantan, tok su perempuan. takdelah guna perkataan betina. mungkin ni loghat negeri doc tu kot. tua ke doc tu? tapi impossible lah doc tu dah umur 80 mcm nenek saya kan haha. tapi apa pun shud be cakap jelah laki ke perempuan. apa susah adoihai.

Kalau saya buat2 tak dengar, pastu buat2 tak faham, tnye balik byk kali 'haa ape ye? xfaham' pastu buat2 soal balik 'jantan betina?' Kalau doc tu marah cakap, 'takdela selalu org tanya lelaki ke perempuan, saya tak faham jantan betina ni' huhuhhu

Btul.. saya pun senstif bila org sebut jantan ka betina…. Sbb prkataan tuh bg sya kasaq…. Sebut laki ka pmpuan…betina tuh bg sya cm teruk sngt prngai… tpi xtau la lain org lain cara.. kalau saya cmtuh laa….

slalu nye kt kg je org gne pkataan mcm nie.. klu kt kg sye la.. sbb kn da biasa so xde la rse ape2 ble dyorg ckp mcm tu.. Tp sbb Dr kn.. ptut nye lebih formal ble dgn psakit..

saya taktahu la jantan ke betina doktor ,sebab yang saya mengandungkan nie anak manusia bukan anak binatang ...cakap balik kt dia mcm tu

8mo ago

Nurse nampak sya mcm binatang ke skrg? Binatang tk mai checkup , sbb jantan betina utk org pnggil utk binatang je , ke nurse yg binatang , haaa jawap pedas pedas skit biar dia ingat selama hayat dia bekerja apa org ckp kt dia

Boleh report. Normally klau kt KK ade satu box utk rate servis staff dan klinik tu. Boleh tulis dan letak dlm box tu. Biar dia tahu langit tinggi rendah cakap mcm xde adab mcm tu.

jahat nyaa tak baik cakap mcm tu..jantan atau betina tu panggilan untuk haiwan 🥺 klau sy jadi sis sy lempang dh muka dia..sama kan anak sy dgn haiwan ke apa😤