Lagi 2 minggu Ramadan

Nanti Ramadan saya dalam 4 bulan . Tapi suami tak bagi puasa sebab risaukan baby . Sekarang saya masih lagi dalam fasa alahan ada mual2 , pening and kadang2 muntah terutama bila perut kosong , sbb mudah masuk angin . Selalu muntah angin . Makan masih lagi on off lalu tak lalu , berat badan pun makin turun sikit . Ubat klinik bagi pun masih dalam fasa pnyesuaian . Zincofer tu dh diganti ngan 4 beradik tu . Tapi saya teringin jugak nak puasa join orang lain . Kan best dapat puasa direct , syok sikit nanti raya bahagia je dpt puasa full . Apa patut saya buat ye ? Ikut cakap suami ? Berdosa tak , tak puasa ?

13 Balas

hukum puasa ibu mengandung adalah wajib. diberi rukhsah /kemudahan / kelonggaran hanya pada orang yg sakit. jadi kalau ibu mengandung sakit, mual muntah, sakit perut , angin, lemah lesu maka terpakai kelonggaran untuk berbuka puasa . wajib taat perintah Allah, kemudian baru suami. kalau apa yg suami cakap tu membelakangi hukum hakam agama, makan wajib kita ikut hukum tersebut bukan cakap suami

2y ago

wajib melainkan puasa itu boleh bg mudharat kpd ibu dan bayi... jika tiada halangan boleh teruskan berpuasa...

Husb sy pun tak kasi sy puasa sebab sy baru nak masuk 4 bulan time puasa nanti. Better kita dengar je cakap husb. Takut mudaratkan diri kita dan baby. Kalau rasa boleh puasa then teruskan puasa. Macam sy jenis cepat lapar since preggy ni. Kalau perut masuk angin kadang sy akan muntah atau memang tak lalu nak makan. Loya2 pun masih ada lagi skrg. Nanti lepas bersalin ganti la balik puasa.

harap2 ramadan nnti,kita smua dh sihat dari alahan..boleh puasa dgn bahagia..sy pun nak sgt2 puasa,skrg masih tk boleh perut ksong,nnti lagi muntah2 lps tu jadi mngigil lps muntah kna cpt2 makan isi smula perut..nnti awal ramadan sy nk try puasa dlu .kalau ok,boleh la..kalau rasa btul2 tk boleh,tk puasa le..demi ksihatan bayi juge ,risau..

Takboleh terus buat keputusan taknak puasa. Bagitahu suami salah tu. Kena usaha dulu sahur makan makanan yg boleh kenyang lama dan usaha puasa ikut kemampuan. Kalau tak larat jugak baru boleh berbuka. Time tu berbuka je tanpa rasa bersalah sebab dah memang tak larat berpuasa

2y ago

fahaman ini betul...puasa itu wajib bg atas smua yg cukup syarat termasuk ibu mengandung... kecuali masa puasa , berlaku apa apa boleh la bbuka... atau dr awal mmg kandungan xboleh kalau xpuasa... kena faham bebetul tu....

Kalau tengok explanation ustaz azhar idrus, ibu mengandung sebenarnya masih hukum wajib berpuasa, tapi kalau kita dah cuba, memang tak larat dan memudaratkan bayi baru dibenarkan berbuka. Jadi rasanya tetap kena cuba dulu, kalau x mampu, boleh berbuka.

saya pun bulan puasa nt dlm 4bln mcmtu . tgh pkir bole puasa ke tak . sbb skrg pun tak mkn 1 2 jam sy pening , jd nk pitam . knee cepat cepat makan . kalau bole tahan , bole je puasa ..kalau tak bole jgn paksa okay .

puasa dahulu, jika tidak dpt tahan barulah berbuka. bukan set dlm kepala asbab hamil maka terus tidak berpuasa. boleh rujuk video2 UAI. benar Islam ada keringanan tp perlu betul cara menggunakan keringanan tu.

sy tnya doc ibu preggy boleh je nak puasa aslkan yg tkde gdm atau pon penyakit yg srius smasa hamil yg mmbolehkan dia brpuasa.. cuba puan puasa dulu skerat hari kalau boleh tahan puasala penuh 😊..

saya pun teringin juga puasa. tapi husband x bagi. sbb sy xmakan 4 jam dah hypo nk pengsan. shaking n sweating sejuk tu, pandangan pun gelap. rasa mcm panic attack cuma x sesak nafas. seram 🥲

sy pun xtawu nk puasa ke x..sbb nk sangkut gdm..skrg 3bulan..masih loya2 lg..masa anak 1st masa 8bulan doc dah suruh xyah puasa..