bersalin sebelum due 7/7 boleh ?

nakk tanyaa ? due date 7/7 and sekarangg 34mingguu . kalauu kitaa nakk bersalinn awall , lebihh kurang dalam 36mingguu centu . babyy normall ? akan ada apaa" kesan tak dekat babyy . and caraa" untuk bersalinn awalll . takk sabarr nakk jumpaaa babyy . #firstmom #seriusnanya #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

15 Balas

36 minggu dah baru msuk 9 bulan... Biasa lah tu baby first mmg tak sabar nak jumpa.. dulu saya pun gitu jugakk tak sabar² nak jumpa baby... doa² lah... mintak Allah mudahkan urusan.. jangan laahh mintak dia kluar awal... kang tak pasal² kena tahan kat hospital lama²... xcited boleh tkda masalah 🤗 cuma jangan lah Smpai mintak dia kluar awal.. kesian kat baby tu ... melainkan Allah dah Izinkan dia Kluar tak boleh buat apa lah... doa² mintak Allah mudahkan urusan bersalin... baby selamat mak nya pun selamat.... yg penting dua² sehat dan selamat... TAK kisah lah beranak czer ke normal ke... okk... dia akan kluar sendiri bila tiba masa nya.. sabar ye mommy 🤗❤️ tau sangat² perasaan tuu sebab dulu kita mcmtu jugak.. dan jangan lupa doa² jugak.. bsenam jangan lupa . tngok kat ytube cara kawal pernafasan cara teran baby.. smua tu kena praktis dulu.. nnti kat labour room senang kita dah tau tektik² dia .

nak mrasa lama duduk kat NICU ke??? dgr mesin tet tet tet ke...hahaha..selagi baby lahir awal dri 37w..Akan dianggap premature sis...jgn awalkan ye..kna cucuk dexa Tu panas satu badan ye...meremang sluruh badan...dexa Tu injection matangkan paru²...sebab baby lahir before 37w, mummy yg kena injection ni...tp melainkan ada komplikasi kesihatan Dan atas nasihat dokter bolehh kot nak bersalin awal...sya anak first baby lahir 33w...sya Dan baby tinggal Di nicu sebulan seminggu yee...kalau X tahan mental...susah sikit JD mummy premature ni..lebih² lg first time mummy...

1y ago

iya sis..syukurlah..sebab baby sis lahir 36w...then berat dia cukup 2kg keataa..kalau 36w..tapi X smpai 2kg pun kna admit juga sis..sebab dokter nak monitor berat...ni depends dgn dokter kanak² yg kat NICU Tu sndiri..sama Ada dia nak bg berat baby Tu sekian² Naik berapa baru boleh baik..dokter tmpat sya dahulu dia smngat syangkan baby..sgt susah nak bg baby keluar awal..dia dapat gelaran dokter *paling sayang baby* dri nurse² kat sna..ada je baby saudara sya baru² ni lahir 1.95kg at 33w...dia sminggu lbih sja dh keluar..sebab baby now dh ckup 2kg...

xboleh sis. melainkan ada sebab2 terntu je Bru boleh bersalin awal.kalau ada msalah kandungan ke apa semua ke,kalau doktor dh decide tuk bagi awal bersalin awal,Bru boleh. kalau kandungan awak ok,xde masalah apa2.sabar je la tunggu tiba masa baby nak kluar nnti. mcm sya,skrg dh 35 weeks, due 1/7. doktor dh bagi siap2 trikh admit 25/6 n 26/6 tu trus on induce tuk bersalin. ngam2 39 minggu sya bersalin nnti. 36 minggu masih dikira baby xckup matang lgi. kalau 37 minggu tu kira ok lgi

saya berslin 37weeks 3days, tapi bukan sbb saja2 sbb tekanan darah tinggi😅.. terpksa ward induce msuk belon..kene pksa beranak😅.. baik tggu je smpi baby nak kluar sndnri klu teda apa2 mslh ..skit woah kene korek2 slgi x da bukaan huhu..sabar2 je ye nnty dah jmpa baby jga tu

1y ago

Mcm mana dapat tarikh serah diri awal siss? Sy pn ada darah tinggi tp under control je makan ubat. Ikutkn 38w kena serah diri jugak. Tp doktor/misi takde bg pn lagi tarikh ke ape ke. Bila tanya, diorg asyik cakap tggu next tca. Nk masuk 36w dh skrg. Risauu 😅

saya ank pertama lahir 36w5d..berat 2.7kg.x masuk icu.lahir pun dah matang dah.tengahari bersalin,ptg esok blk rmh dh.dia mmg nk keluar sendiri😁cuma lps lahir tu teruk kna jaundis sebulan.sempat masuk wad sbb kuning tinggi.lps sebulan tu msih ada kuning tp x tinggi sgt.

37 minggu baru dikira matang sis. tapi ada tgk omputih share kalau nak bersalin awal, mkn kurma 6 biji setiap hari mula 30w+ selama 4 minggu. kakak saya amal jgk, bersalin 37w. anak sy semua 40w. boleh cuba mana tau berkesan.. semoga dipermudahkan segala urusan

Jangan nak cepat cepat sis kesian baby tu. Bagi dia matang dulu 37weeks ke atas. Kalau nak bersalin awal atas sebab kesihatan doc akan bg tarikh tuk awak kalau okey je tunggulah tanda bersalin nanti bila baby bersedia nak keluar 😁

biar la dia dlm perut dulu. kalau dpt cukup bulan lg ok. kecuali ada pnyakit yg x dpt elak, gdm ke.. gbs positive ke.. darah tinggi.. &lln.

due kita sma sis 7/7 tpi saya branak awal 37 weeks scra czer dh dpt tarikh 16/06 sbb twin😍

1y ago

Amin… tq sis😘

jgn Mt bslin awl sbb risiko pramatang lg mcm2 sis ..doa brsalin ckup2 matang