Masalah hb low dan lapar tengah malam

Hi nak tye .. ramai ckp jus mamariam ok..betul ke..ade yg dah cube??.. zincofer,iberet mmg saye x boleh telan.. skrg makan maltofer dan calcium carbonate.. Bila da masuk 13 week.. perut mmg akn sentiasa lapar ke?.. sbb saye kalau x mkn..allahu rase macam kebuluran setahun sampai mengigil..tapi bila da makan..cepat pulak rase kenyang..#ingintahu #firstbaby #firstmom #bantusharing #seriusnanya #pleasehelp

Masalah hb low dan lapar tengah malam
14 Balas

pendapat saya , tak usah lah makan jus supplements yang claim benefits mcm2 dalam satu jus 😅 saya pernah drop hb masa 2nd trimester dan masa tu alahan tak dapat nak makan zincofer. apa saya buat, saya makan kerang, jambu batu (memang fav giler makan ngan asam / cicah sambal kicap), oren, air kelapa & bayam. seminggu sebelum check mmg saya kawal pemakanan saya. normal lah cepat lapar masa mengandung tapi ambil dalam portion yg moderate. kalau suka makan snack, jadikan buah sebagai snack. kalau cepat lapar , kena cari makanan yg high protein. kalau saya memalam lapar saya godak nestum horlick je memang kenyang senang nak tidur malam. nanti sis dah masuk 3rd trimester mcm saya lagilah double lapar 🤣 apa pun kawal portion makanan kita ya, biar sikit tapi kerap (ini key utama) 😘

makan makanan yang tinggi zat besi. sis Google je nanti ada list dia. saya dlu kakak saya sent list dia and paling tak sangka bijirin cococrunch & cornflakes tu antara makanan yang tinggi zat besi(18mg) rasanya untuk 3/4 cawan.. saya awal2 pregnant okay tapi makin lama makin drop. sebab masa trimester ke 2 saya ketagih caffeine. tk dpt Nescafé rasa tk lengkap. drop sampai 11.01 then SN tnya saya still minum bercaffien ke? since tu saya nekad stop amik caffeine walaupun tekak nk sangat2.. alhamdulillah back on track semula hb saya, latest ni 12.7 . kita check juga makanan kita jdi punca ke tak , cara makan ubt betul tak , tak semestinya sebab ubat tu yg tk menolong hb kita naik. sometimes pemakanan Kita yg buat Hb kita drop.

jus mamariam ikot org jugak..kalo serasi ok la..ibu bole mkn kan..lebih baik amik dr segi makanan..cth amik jambu batu ke..perbyakkan makanan y tinggi sumber zat besi...minum susu kambing..kurma..mase prgnt hr tue..bila hb sy drop kk bg ubat 3 serangkai tue..alhamdulillah ok..ye ibu..makin besar baby..makin terasa lapar..tue belom baby lahir n ibu bg susu badan..lepas susu je auto kebulur walhal sebelom susu da mkn...semoga dpermudahkan urusan ibu ye..

Hb low, mknlh makanan yg boleh naikkan hb, bkn makan jajan2 mcmni, takut nanti sangkut pula gdm. Kalau lapar malam2, makan buah mcm jambu batu. Jambu batu plg tinggi vitc and boleh naikkan hb. Jus2 ni tak perlu pun, itu semua produk timbangkilo. Makan yg dari sumber asli je, produk2 processed food ni elakkan.

2y ago

makan la buah2 bestt tau ❤️

Saya amal annum materna.. Katakn tidak pd kopi dan teh..menu sayur kena ada tiap kali makan.bykkn air masak..Hb dr 10.3 ke 11.5🙏 jangan lupa makan ubat tambah darah yg nurse bg tu 2jam lepas makan..jgn makan skli dgn ubat kalsium. Nurse kata ubat tambah darah xnak btemu dgn ubat kalsium..saya cuba juga tips tu.

2y ago

Ahh sis btul kalau mkn skli bolehh muntahhh.. Lpas tu busukkk nk trauma sis.. Pernahh skli trkena mkn skli muntahh mmg susahh nk d lupakn... Bau ubt tu aduhaii 🤣🤣🤣

Jus mamariam memang sngt bagus sis... Sy Sangkut gdm seawal 8 mggu... Minum jus ni terus bacaan sngt cantik, hb pun naik tggi.. Skrg dah pregnant 28 week.. Alhamdulillah semua masih cantik.. Hb pun masih 12++...kencing manis terkawal... Sy kurang mkn buah sayur ni.. Hanya amal mamariam je.. Memang terbaik

jus mamariam sangat okey sbb boleh kawal hb low, saya dari awal pregg dah amal mamariam ambil 2 sudu pagi 2 sudu malam , hb sentiasa cantik gula semua ok tiap pgi check. sebab mamariam bnyk mengandungi makanan sunah yg baik utk baby dan ibu

Jus mamariam okay je. Boleh cuba. Lagi satu sis, jangan biasakan mkn lewat malam. Sebab lps mkn biasanya kita nak tidur dah kan. Nt maknan belum sempat hadam betul. Berat badan pun boleh naik mendadak. Sangkut GDM nt.

Saya dulu masa pregnant anak 1st tengah pagi and breakfast makan menu camni, masa 7bulan sangkut gdm on diet control. Sis replace dengan buah2, roti wholemeal, overnight oat ke, lebih healthy and cepat kenyang juga.

hb low saya try minum susu rizqi tu. sekali makan ubat zincofer juga tak tinggal. dari 10 naik 12. masa 12-13 weeks mmg lapar tgh malam. kalau ada gdm ambik snack je. kacang² atau buah. alas perut untuk tidur.