Ayam boleh makan ketika berpantang atau tidak

Nak tnye ibu bersalin czer x bley makan aym k??sbb mak mertua sy ckp klau mkn aym nnti gatal..tpi sy jemu setiap hari mkn ikan gelama jea..klau mkn bnde sama setiap hari confirm laa jemu kan..sy smpai stress laa sbb mkn bnde sama setiap hari🥲🥲#ingintahu #firstbaby #pleasehelp

11 Balas

tentang makan ayam ms berpantang ni...ia depends pd bdn individu..ada yg akan alami alahan selepas bersalin jika makan ayam....mungkin mak mertua puan takut luka puan lambat sembuh..nak2 pula puan bersalin czer..takut nanti ada jangkitan kuman pada luka jahitan blh sbbkn lambat sembuh..jika puan alami gatal2.. mcm sy dlu pn mak dan mil sy xbg makan ayam dan yg gatal2.. mmg kita rs jemu tak sedap asyk makan yang sama spnjng berpantang ..jika jemu makan ikan gelama makan la ikan haruan atau ikan bilis goreng..mintak husben belikan dan buat goreng dengan lada hitam ke atau apa shj yg sesuai dgn menu berpantang atau try google ikan apa blh makan ms berpantang dan tidak gatal..mintak husben beli dan mskkn.....makan sup lobak putih dengan sayuran lain ke pun boleh juga jika jemu....banyakkn makan oren sunkist tuk bg cpt luka czer baik..... di sini sy sharekan link https://siraplimau.com/menu-berpantang-bersalin/ tuk menu berpantang puan blh mintk husben mskkn tuk puan jika puan jemu makan masakan mertua..selain tu blh juga makan serunding halia ms berpantang ni jika mmpu mintk la husben belikan ..bwg putih goreng pn blh mkn gaul dgn nasi atau peria crispy pun blh mkn..tp buat sementara waktu sbr k bg luka czer btl2 cpt kering dan sembuh .sy pn dlu czer.. alhamdulillah cpt luka baik bila jaga makan..

boleh. ayam, telur ni protein. memang sgt digalakkan makan. takde nya gatal melainkan ada allergic. semua jenis makanan saya makan time pantang. susu pun meriah sbb happy makan mcm2 🫢 saya pun czer gak. elok je luka kering cantik. banyakkan makan vit c seperti orange atau buah yg lain. elakkan makanan bergoreng je. asalkan makanan sihat, makan ajelah. Alhamdulillah berat saya pun senang turun. boleh cuba follow dr imelda balchin kat fb tu. byk tips berpantang yg science proven, bukan hanya cakap mulut orang dulu dulu.

Sy pun bersalin czer. Alhamdulillah dalam berpantang sy byk makan ayam (bahagian dada @ isi) dan ikan tenggiri. Boleh cuba masak style bakar, rebus, sup @ air fryer pun boleh. Sebolehnya makan makanan yang tinggi protein (utk cepat sembuh luka) in shaa Allah tak gatal. Tp bergantung pd badan sendiri, kalau sebelum ni mmg ada alergik pd makanan tu elakkan lah. Kalau bimbang gatal, blh cuba makan sikit dlu tgk badan kita blh terima @ tak. Hopefully membantu.

owh sye pun czer siap luka terbuka skit haha .. sye makan je sis ayam dgg ikan .. ikan merah ikan jenak ikan kerisi ikan gelama ikan tenggiri ikan selar .. tu semua jenis sye makan .. ayam pun saye bedal dgn dgg sbb protein kan .. susu fullcream,milo, mcm2 la .. sis kne makan la yg berkhasiat bru sis happy .. goodluck sis ..

ikut pada orang, kadang even selama ni ok tak pernah alergik pun, masa lepas bersalin hormon haywire lagi, tiba2 kita jadi mudah alergik.. jadi kalau nak try, try semulut dua je dulu, tunggu beberapa tgk ok ke tak.. macam saya, memang alergik ayam drpd kecik, jd tak berani nak makan masa lepas bersalin ni..

blh makan ayam selagi takde gatal2 or takde sakit kat jahitan. kalau ade rasa gatal2 or sakit better xyah makan. kalau okey boleh teruskan.

Sy lps brsalin stay hosp 3 hari, spnjng2 tu menu hosp tgh hari mmg ayam. Tp bila balik rumah, parent xbg mkn ayam slagi xabis pantang😅

bolehh. makan bahagian yg takda lemak macam chicken breast. buat grill simple je. tu pon dh sedap

boleh makan ayam sis,saya pun czer,hari ke 10,dari hari first mkn ayam,luka okay,xgatal pun

saya pagi petang makan ayam😁.. alhamdulillah xda gatal.. cuma telur je blom berani mkn..